Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Val puternic de furie, după ce șeful Exxon a declarat că toată lumea este de vină pentru eșecurile climatice

Gavin John/Bloomberg via Getty Images
darren woods

Lumea nu este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele climatice, iar publicul este de vină, a afirmat Darren Woods, directorul executiv al gigantului petrolier ExxonMobil, ceea ce a provocat reacții din partea experților în domeniul climei, scrie The Guardian.

În calitate de cea mai mare companie petrolieră deținută de investitori din lume, Exxon se numără printre cei mai mari contribuitori la emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta la nivel mondial. Însă, într-un interviu publicat marți, Woods a susținut că nu marile companii petroliere sunt principalele responsabile pentru criza climatică.

Adevărata problemă, a spus Woods, este că tranziția la energia curată s-ar putea dovedi prea scumpă pentru a fi pe placul consumatorilor. "Secretul murdar despre care nimeni nu vorbește este cât de mult vor costa toate acestea și cine este dispus să plătească pentru ele", a declarat el pentru Fortune săptămâna trecută. "Oamenii care generează aceste emisii trebuie să fie conștienți și să plătească prețul pentru generarea acestor emisii. Acesta este, în cele din urmă, modul în care se rezolvă problema".

Woods a declarat că lumea "nu se află pe calea" de a reduce emisiile de încălzire a planetei la zero net până în 2050, ceea ce, potrivit oamenilor de știință, este imperativ pentru a evita impactul catastrofal al încălzirii globale. "Când vor fi oamenii dispuși să plătească pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon?", a spus Woods, care este directorul executiv al Exxon din 2017.

"Avem oportunități de a produce carburanți cu mai puține emisii de carbon, dar oamenii nu sunt dispuși să cheltuiască banii pentru a face acest lucru."

"Este ca și cum un lord al drogurilor ar da vina pe toată lumea"

Experții spun că retorica lui Woods face parte dintr-o tentativă mai amplă de a eluda răspunderea pentru climă. Nu poate fi construită nicio nouă infrastructură majoră de petrol și gaze naturale dacă se dorește ca lumea să evite depășirea limitelor de temperatură convenite, dar Exxon, alături de alte mari companii petroliere care se bucură în prezent de profituri record, merge înainte cu planuri agresive de extindere a combustibililor fosili.

"Este ca și cum un lord al drogurilor ar da vina pe toată lumea, în afară de el însuși, pentru problemele cu drogurile", a declarat Gernot Wagner, un economist specializat în climă la școala de afaceri Columbia.

"Urăsc să vă spun, dar sunteți directorul executiv al celei mai mari companii petroliere cotate la bursă, aveți influență, luați decizii care contează. Exxon sunt la mila piețelor, dar le modelează, de asemenea, le modelează, modelează politica. Așa că nu, nu puteți da vina pe public pentru eșecul de a rezolva problema schimbărilor climatice."

În ultimul deceniu, o mulțime de documente și analize interne au stabilit că Exxon cunoștea pericolele încălzirii globale încă din anii '70, dar a lucrat cu forță și cu succes pentru a semăna îndoieli cu privire la criza climatică și pentru a împiedica acțiunile de reducere a utilizării combustibililor fosili. Dezvăluirile au inspirat litigii împotriva Exxon în SUA.

"Ceea ce încearcă cu adevărat să facă este să își albească propria istorie, să o facă invizibilă", a declarat Robert Brulle, expert în politici de mediu la Universitatea Brown, care a cercetat dezinformarea privind clima răspândită de industria combustibililor fosili.

O analiză realizată în 2021 a demonstrat, de asemenea, că Exxon a minimalizat propriul rol în criza climatică timp de decenii în mesajele adresate publicului.

"Cartea de joc este următoarea: vindeți consumatorilor un produs despre care știți că este periculos, în timp ce negați sau minimalizați public aceste pericole. Apoi, când pericolele nu mai pot fi negate, negați responsabilitatea și dați vina pe consumator", a declarat Naomi Oreskes, istoric al științei la Harvard și coautor al documentului din 2021.

Anul trecut, un alt studiu coautorat de Oreskes a constatat că propriii oameni de știință ai Exxon au prezis "corect și cu pricepere" traiectoria încălzirii globale, apoi au petrecut zeci de ani semănând îndoieli cu privire la știința și politicile climatice pentru a-și proteja modelul de afaceri.

Cu toate acestea, în interviul de marți, Woods spune că lumea "a așteptat prea mult" pentru a dezvolta tehnologii fără carbon. El a declarat că Exxon "a recunoscut necesitatea de a se decarboniza" și că o taxă pe carbon ar ajuta la realizarea acestui obiectiv, apărând totodată investițiile relativ reduse ale gigantului petrolier în energia regenerabilă, subliniind că se concentrează pe tehnologii mai incipiente, cum ar fi captarea carbonului și combustibilii pe bază de hidrogen.

Exxon nu "vede capacitatea de a genera randamente peste medie pentru investitori" din producția de energie curată stabilită, cum ar fi energia eoliană și solară, a declarat Woods.

"Recunoaștem o nevoie în acest sens. Pur și simplu nu considerăm că aceasta este o utilizare adecvată a capacităților ExxonMobil", a adăugat el.

Woods nu menționează faptul că firma sa a făcut lobby pentru a respinge prevederile dintr-o versiune anterioară a legislației care ar fi impus taxe mari asupra companiilor poluante pentru a plăti pentru eforturile în domeniul climei sau că un lobbyist de top al Exxon a fost filmat spunând că sprijinul firmei pentru o taxă pe carbon a fost o strategie de relații publice menită să blocheze politici climatice mai serioase.

"Timp de zeci de ani, ne-au spus că știința este prea incertă pentru a justifica o acțiune, că este prematur să acționăm și că putem și ar trebui să așteptăm și să vedem cum evoluează lucrurile", a declarat Oreskes. "Acum, directorul general spune: O, Doamne, am așteptat prea mult. Dacă acest lucru nu este o iluminare cu gaz, nu știu ce este."

Pe ce mizează acum Exxon

Wagner a spus că Exxon își promovează ambiția de a reduce drastic emisiile din propriile operațiuni, mizând în același timp pe faptul că restul lumii nu va face același lucru, pentru a continua să vândă petrol. "Nu poate avea ambele variante, spunând "suntem o companie energetică", dar apoi ignorând practic cea mai ieftină sursă de electricitate din istorie ca fiind ceva în care Exxon ar trebui să investească", a spus el.

Interviul video are loc în contextul în care Exxon poartă un proces împotriva acționarilor activiști care urmăresc să împingă Exxon să adopte standarde de mediu mai stricte. Acești acționari, a spus Woods, încearcă să oprească modelul central de afaceri al Exxon, care constă în vânzarea de petrol și gaze, la care aceasta nu va accede.

 

"Vrem să ne adresăm acționarilor care sunt investitori adevărați, care sunt interesați ca această companie să reușească să genereze un randament al investițiilor lor", a spus el."Nu ne simțim responsabili față de activiștii care deturnează acest proces... și, sincer, abuzează de el pentru a promova o ideologie".Exxon a primit subvenții pentru a-și dezvolta activitatea în domeniul energiei curate din partea Legii privind reducerea inflației din 2022, a subliniat directorul general al Fortune, Alan Murray, în interviu.
Woods a susținut că "construirea unei afaceri pe baza subvențiilor guvernamentale nu este o strategie sustenabilă pe termen lung"."Modul în care guvernul este stimulat și încearcă să catalizeze investițiile în acest spațiu este prin subvenții", a spus el."Conducerea unor investiții semnificative la o scară care să se apropie măcar de a mișca acul va costa o mulțime de bani".Dar marea majoritate a investițiilor proprii ale Exxon sunt în continuare destinate extinderii combustibililor fosili, a spus Brulle."Asta fac ei: vor da practic vina pe victimă, pe publicul american. Ei cheltuiesc pe combustibilii fosili și cheltuiesc miliarde de dolari încercând să influențeze opinia publică, dar noi ar trebui să plătim factura pentru pagubele produse", a declarat acesta.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.