Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valerica Bica, biolog de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: Să respectăm ceea ce ni se spune şi sigur va fi bine

www.medijobs.ro
Biolog farmacist

Epidemia de coronavirus a adus în prim-plan şi zeci de biologi din laboratoarele spitalelor de boli infecţioase. Unul dintre ei este şi Valerica Bica, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Ea spune că dacă respectăm tot ceea ce ni se spune „totul va fi bine”, anunță MEDIAFAX.

Valerica Bica este biolog principal la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Ea a conştientizat că va fi nevoie de munca biologilor pe 26 februarie, la o zi după ce am aflat că în România s-a depistat primul caz de coronavirus.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție îl atacă pe Streinu-Cercel: Dacă un ‘specialist’ gândea așa

„După data de 26 (februarie – n.r.), până atunci n-am conştientizat. (...) Eu lucram, făceam extracţii pentru virusul hepatice şi HIV. Dar n-am ştiut că o să apară coronavirus. (..) Cred că nu ştia nimeni până atunci mare lucru. Sau poate că ştiau, nu ştiu. Eu vă spun că eu nu am crezut că o să se ajungă aici”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Valerica Bica, biolog Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Din acea zi, când în România s-a diagnosticat primul caz de infectare cu noul COVID-19, familia o roagă să aibă grijă.

„Să mă feresc, aşa cum e să îmi iau toate măsurile de precauţie. Ce să spună, nu au ce să spună (cei din familie – n.r.)”, spune biologul.

Valerica Bica spune că în laboratorul din spitalul de boli infecţioase are condiţiile de care dispun şi ceilalţi biologi din ţară. Până acum o săptămână făcea extracţiile pentru testele COVID-19 manual.

După ce s-a instituit starea de urgenţă au primit o linie de extracţie automată a ARN-ului şi pentru a ajunge la 320 de teste COVID-19 pe zi vor mai aduce echipamente.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Îngrijorător: Sute de cadre medicale, infectate cu coronavirus

„La Timişoara urmează să mai ajungă o maşină de PCR o să putem lucra mai mult din punctul laboratorului de vedere. Secţiile nu ştiu de ce au nevoie. Sigur se confruntă cu mult mai multe neajunsuri decât laboratorul”, afirmă biologul.

Totuşi, dacă numărul de infectaţi va creşte, la Timişoara vor fi necesare şi alte centre de testare. Şi acest lucru este pentru că procedura de testare este de durată. Extragerea automată a ARN-ului din proba bolnavului decurge timp de 1 oră şi 57 de minute. Apoi, biologul încărcă probele de ARN în maşina PCR care citeşte şi spune diagnosticul după alte două ore. Biologul spune că, în această luptă cu epidemia, în spital se încurajează unii pe alţii.

„Să ştiţi că vin colegii de pe secţie să ne mulţumească că suntem împreună, ne felicită. Noi îi felicităm pe ei. Întreabă de pacienţi, le răspundem”, mai spune biologul.

Citește și: Document făcut public de Dumitru Coarnă! Și fără măști de protecție, polițiștii sunt obligați să intre în misiuni cu persoane infectate cu coronavirus

Valerica Bica îi îndeamnă pe români să nu devină victime ale panicii.

„Trebuie să fim încrezători. Să respectăm ceea ce ni se spune şi atunci sigur va fi bine”, spune biologul din Timișoara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.