Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valeriu Șuhan iese la RAMPĂ în plină ISTERIE generată de coronavirus: 'Să-i prostim pe proști. E un motto ascuns cu bună știință, al maeștrilor manipulării'

The Stream
fake news

Fostul ofițer judiciarist, Valeriu Șuhan, vine cu un avertisment în plină isterie generată de coronavirus. Suntem manipulați, iar zilele acestea e nevoie de multă stăpânire de sine și de o bună disecare a informațiilor care ni se servesc.”Să-i prostim pe proști” nu e o glumă deloc. E doar verbalizarea esențializată a unui scop malefic. E un motto ascuns cu bună știință, al maeștrilor manipulării. Să fie de capul lor!, spune Valeriu Șuhan, fost ofișer de Poliție Judiciară, în contextul fake news-urilor în vremea pandemiei, conform Mediafax.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Deputatul Mircea Banias, primele DECLARAȚII din spital, după ce a fost internat cu coronavirus

Cel puțin tot atât de grav pe cât este coronavirusul care ne bântuie în această perioadă și care ne pune la încercare nu numai starea de sănătate fizică ci și capacitatea noastră de a gândi și acționa normal, firesc, este ceea ce se cheamă fake-news. Adică, acele informații care într-o formă mai mult sau mai puțin abilă (uneori, de-a dreptul grosieră), ”îmbracă” o poveste care ne este servită ca fiind adevărată, deși ea este o însăilare de un cap la altul, deși i-am putea spune direct, minciună.

Scopul este divers, funcție de interese politice, economice, militare, sociale, geo-politice etc., dar care are un loc comun, meteahna veche de când lumea, adusă la un nivel extraordinar de sofisticat în această epocă dominată din perspectiva comunicării, de social-media, anume, manipularea. E mult mai ușor zic manipulatorii, să cucerești, să-ți atingi scopul, înșelând decât luptând. Doar că, de principiu, pentru asta îți trebuie imaginație și lipsă de scrupule, dar și resurse. Unii le au pe toate și de aceea își apropie victoria, alții n-au de nici unele și totuși, pervertesc conștiințe și le distorsionează destinul.

Asta este o adevărată lovitură adusă siguranței cetățeanului. Este arma cea mai eficientă de diminuare ori chiar de anihilare a capacității noastre moral-volitive, adică a voinței de a lupta pentru ceea ce e al nostru, indiferent ce și de a-l ceda fără luptă unuia care nu merită acel ceva, pentru simplul motiv că nu-i aparține și nu are nici un drept legitim asupra sa.

”Răsfoind” media de toate genurile, am găsit numeroase exemple cu povești de genul ăsta, una mai tâmpită decât alta, dar care, culmea, generează reacții mai degrabă denotând acceptarea, decât repingerea. Nici nu mă gândesc să exemplific pentru că mi-ar fi jenă, aș deveni un colportor la rândul meu. E treaba fiecăruia dintre noi să știm a ne apăra de astfel de manevre și a decela ce e adevărat și ce e minciună. Nu-i chiar atât de greu. Cel mai greu este să acceptăm că putem fi înșelați. În rest, e suficient să aplicăm metode simple, să ne asigurăm de seriozitatea sursei, a autorului și să verificăm informația ca atare din încă cel puțin o sursă, credibilă și ea. Mai sunt unele ”chițibușuri” tehnice să le zicem, dar ele ni se dezvăluie deîndată ce ne vom apleca puțin măcar, spre o investigație minimală.

Totuși, presupunând că n-avem timp, chef, răbdare ori abilitate și ne mulțumim cu a parcurge media, care o fi ea, mai bună sau mai rea, există o posibilitate de verificare a informațiilor pe care le ”consumăm”, mai ales în privințe sensibile. Aceasta este reprezentată de o platformă https://stiri oficiale.ro/informatii, dezvoltată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu CODE4ROMANIA, un grup format din peste o mie de voluntari, al căror scop este de a veni în ajutorul românilor din țară dar și din diaspora, în nevoia lor firească de a avea informații reale. În acest fel, există alternativă credibilă, reală, la ”știri” îndoielnice, măsluite, mincinoase.

”Să-i prostim pe proști” nu e o glumă deloc. E doar verbalizarea esențializată a unui scop malefic. E un motto ascuns cu bună știință, al maeștrilor manipulării. Să fie de capul lor !

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.