Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valoarea premiului Nobel a fost majorată la aproape un milion de dolari pentru 2023

Nobel

Câştigătorii premiilor Nobel din acest an vor primi un milion de coroane în plus, ceea ce ridică recompensa financiară totală la 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari), a anunţat Fundaţia Nobel, care administrează premiile, scrie Reuters, potrivit news.ro.

Cei care acordă premiile au declarat că măresc suma în acest an pentru a reflecta poziţia financiară mai solidă a fundaţiei.

"Fundaţia a ales să mărească valoarea premiului pentru că este viabil din punct de vedere financiar să facă acest lucru", se arată într-o scurtă declaraţie.

Deprecierea rapidă a monedei suedeze a împins-o la cel mai scăzut nivel din istorie în raport cu euro şi dolarul american. Suedia se confruntă cu o inflaţie ridicată - aceasta a fost de 7,5% în august, în scădere de la 9,3% în iulie, departe de ţinta de 2% stabilită de Riksbank, banca centrală a Suediei.

Când au fost acordate primele premii Nobel, în 1901, suma premiilor era de 150.782 de coroane pentru fiecare categorie, a precizat Fundaţia.

În ultimii 15 ani, suma a fost ajustată de mai multe ori, a precizat aceasta. În 2012, aceasta a fost redusă de la 10 milioane de coroane la 8 milioane de coroane, în contextul în care a fost iniţiat un program amplu de consolidare a finanţelor Fundaţiei Nobel. În 2017, valoarea premiului a fost majorată de la 8 milioane de coroane la 9 milioane de coroane. În 2020, aceasta a fost majorată la 10 milioane de coroane.

Câştigătorii Premiului Nobel din acest an vor fi anunţaţi la începutul lunii octombrie. Laureaţii sunt apoi invitaţi să îşi primească premiile în cadrul ceremoniilor de decernare a premiilor la 10 decembrie, data la care a murit fondatorul premiului, Alfred Nobel, în 1896. Prestigiosul premiu pentru pace este înmânat la Oslo, conform dorinţei lui Nobel, în timp ce restul ceremoniilor de decernare au loc la Stockholm.

Suedia nu face parte din zona euro. În urmă cu 20 de ani, suedezii au organizat un referendum privind aderarea la moneda europeană şi au votat "împotrivă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.