Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valoarea proiectelor propuse de Ministerul Apelor și Pădurilor este de 1,4 miliarde de euro: Finanțarea ar putea fi asigurată prin POIM

www.stiripesurse.ro
pădure, păduri, copaci

Valoarea totală a celor 30 de proiecte propuse de Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) pentru finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (2014 - 2020) este de aproximativ 1,4 miliarde euro, fără TVA, a afirmat, miercuri, ministrul de resort, Ioan Deneş, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Scenariu halucinant! De ce nu ar vrea Klaus Iohannis să o numească pe Olguța Vasilescu la șefia Ministerului Dezvoltării

Potrivit unui comunicat al MAP, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a participat miercuri, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la cea de-a opta reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020. În acest context, ministrul Ioan Deneş a prezentat participanţilor aspecte privind dezvoltarea şi implementarea investiţiilor din domeniile ape şi păduri.

În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte privind modalitatea prin care vor fi atinse obiectivele asumate prin documentele strategice aferente acestui sector, se arată în comunicat.

"Spuneam la sfârşitul anului trecut că una dintre măsurile pe care le-am luat chiar în primele zile ale mandatului meu a fost aceea de a reuni, la sediul Ministerului Apelor şi Pădurilor, toţi directorii Administraţiilor Bazinale de Apă din ţară, pentru a semna caietele de sarcini pentru 13 proiecte finanţate prin POIM. Am solicitat experţilor raportări periodice privind derularea proiectelor şi le-am reamintit importanţa îndeplinirii cu responsabilitate şi profesionalism a tuturor obiectivelor. Dintre acestea, în perioada august - decembrie 2018, au fost încheiate contractele de asistenţă tehnică pentru 10 obiective de investiţii în vederea pregătirii proiectelor finanţate prin POIM", a spus ministrul Ioan Deneş.

Potrivit comunicatului, Ministerul Apelor şi Pădurilor a organizat până acum trei întâlniri de lucru la sediul JASPERS în vederea analizei opţiunilor pentru obiectivele de investiţii "Amenajarea râului Crişul Repede în vederea apărării împotriva inundaţiilor a municipiului Oradea şi a localităţilor din aval - Punerea în siguranţă a barajului Leşu, judeţul Bihor", "Amenajarea complexă a râului Crişul Negru în vederea apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor riverane pe cursul superior şi mijlociu", "Mărirea gradului de siguranţă a acumulării Colibiţa, judeţul Bistriţa-Năsăud" şi "Amenajare râu Bârzava şi afluenţi pe sector Bocşa-Gătaia-Denta, judeţul Caraş-Severin şi Judeţul Timiş".

"Pentru două dintre obiective, respectiv cele de la Colibiţa şi Bârzava, indicatorii tehnico-economici au fost avizaţi în Comisia interministerială şi vor fi aprobaţi în cel mai scurt timp prin Hotărâre de Guvern", a menţionat ministrul Ioan Deneş.

Referitor la proiectul "Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)" ministrul Apelor şi Pădurilor a menţionat că acest proiect "este unul dintre cele mai mari derulate în România pe fonduri europene".

Contractul de finanţare aferent acestui proiect a fost semnat pe 9 noiembrie 2018, valoarea fiind de aproximativ 710 milioane de euro (fără TVA), iar beneficiarul acestui proiect major este Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR). Procedurile de atribuire a contractelor PT (proiect tehnic) şi de execuţie a lucrărilor aferente obiectivului de investiţii, precum şi cea a contractelor de servicii de supervizare a lucrărilor pentru Etapa I şi Etapa a II-a, sunt în desfăşurare.

Acest proiect major cuprinde două etape şi este împărţit în 11 loturi: primele cinci loturi fac parte din Etapa I, următoarele şase fac parte din Etapa a II-a. Potrivit specialiştilor, lucrările din primul lot al Etapei I, respectiv cele două stăvilare Edighiol şi Periboina, vor începe până la jumătatea acestui an, iar următoarele loturi, respectiv lotul doi, trei, patru şi cinci, se vor lansa în a doua jumătate a anului, unul dintre acestea vizând faleza din Constanţa.

"Am dorit să precizez aceste lucruri pentru că sunt foarte importante, iar speranţa noastră este că cel puţin Etapa I, care cuprinde cele cinci loturi, va începe în acest an, 2019. De asemenea, facem demersuri ca şi următoarele şase loturi din Etapa a II-a să se deruleze în paralel cu cele din Etapa I, astfel încât să putem să implementăm acest proiect important în termenul pe care l-am stabilit", a subliniat Ioan Deneş.

Ministerul Apelor şi Pădurilor a pregătit 30 de proiecte propuse pentru finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (2014-2020), pentru a suplimenta programul de finanţare faţă de valoarea alocată în prima etapă. Fişele de proiect pentru cele 30 de proiecte au fost trimise la AM POIM, iar 11 dintre acestea au fost considerate prioritare, valoarea estimată fiind de aproximativ 610 milioane euro (fără TVA). Valoarea totală a celor 30 de proiecte propuse pentru finanţare prin POIM (2014-2020) este de aproximativ 1,4 miliarde euro (fără TVA).

'Practic, Ministerul Apelor şi Pădurilor are, prin POIM, 49 de proiecte la care se adaugă proiectul privind 'Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)', care au contract de finanţare, aşa cum vă spuneam mai devreme. Din cele 49 de proiecte, două sunt fazate - proiectul WATMAN 1 şi cel de lucrări pentru reducerea riscului la inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad, patru sunt în faza de semnare a contractelor de finanţare, 13 sunt în faza de finalizare a documentaţiei PT şi execuţie, iar 30 au fost trimise la POIM, aşa cum aminteam anterior", a adăugat şeful de la Ape.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.