Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valul Omicron sugrumă economia Chinei: Deficit de finanţare de aproape 1.000 de miliarde de dolari

pixabay.com
diverse, grafice, economie

China are un deficit de finanţare de aproape 1.000 de miliarde de dolari, potrivit analiştilor, care anticipează că Beijingul va fi nevoit să se împrumute pentru a suplini veniturile insuficiente, transmite CNBC, conform news.ro.

”Cel mai recent val de Omicron şi restricţiile larg răspândite, în vigoare de la mijlocul lunii martie, au dus la o scădere bruscă a veniturilor guvernamentale, inclusiv a veniturilor din vânzările de terenuri”, a declarat Ting Lu, economist-şef pentru China la Nomura, şi o echipă de analişti, într-un raport de săptămâna trecută.

Ei estimează un deficit de finanţare de aproximativ 6.000 de miliarde de yuani (895,52 miliarde de dolari) – o scădere de aproximativ 2.500 de miliarde de yuani a veniturilor din cauza rambursărilor de taxe şi a producţiei economice mai slabe şi alte 3.500 de miliarde de yuani din veniturile din vânzările de terenuri pierdute.

”O mare parte din „măsurile de stimulare”, fie că este vorba de obligaţiuni guvernamentale speciale sau de împrumuturi incrementale din partea băncilor politice, vor fi folosite doar pentru a umple acest deficit de finanţare”, au spus analiştii Nomura.

Potrivit analiştilor,suma de 3.500 de miliarde de yuani va fi greu de completat, aceştia enumerând mai multe măsuri, de la utilizarea depozitelor fiscale la creşterea împrumuturilor, care ar putea fi folosite pentru a compensa deficitul.

Datele economice pentru aprilie au arătat o încetinire a creşterii, din cauza efectului negativ al restricţiilor legate de Covid.

Premierul Li Keqiang a declarat în timpul unei întâlniri rare la nivel naţional de săptămâna trecută că, în unele privinţe, dificultăţile au fost mai mari decât în ​​2020.

Chiar înainte de cel mai recent focar de Covid, vânzările de terenuri, o sursă semnificativă de venituri ale autorităţilor locale, s-au prăbuşit în urma măsurilor luate de Beijing împotriva dependenţei mari a dezvoltatorilor imobiliari de datorii.

Autorităţile locale sunt, de asemenea, responsabile pentru implementarea reducerilor de taxe şi a rambursărilor pe care Beijingul le-a anunţat pentru a sprijini creşterea.

Banca japoneză şi analiştii de la alte firme nu au împărtăşit cifre specifice cu privire la cât de mult ar putea fi nevoie de datorii suplimentare. Dar ei au subliniat o presiune tot mai mare asupra creşterii, care ar necesita mai mult sprijin prin împrumuturi.

Fără reduceri de taxe şi rambursări, Ministerul Finanţelor a declarat că veniturile fiscale locale au crescut cu 5,4% în primele patru luni ale anului, faţă de un an în urmă.

Opt dintre cele 31 de regiuni aflate la nivel de provincie din China au înregistrat o scădere a veniturilor fiscale în acea perioadă, a spus ministerul, fără a le numi.

Datele incomplete au arătat că regiunile Qinghai, Shandong, Liaoning, Hebei, Guizhou, Hubei, Hunan şi Tianjin au înregistrat scăderi de la an la an ale veniturilor fiscale în primele patru luni ale anului. Tianjin a fost cel mai rău, cu o scădere de 27%. În 2021, Tibetul a fost singura regiune la nivel de provincie care a înregistrat o scădere a veniturilor fiscale.

Este important de observat că scăderea veniturilor fiscale s-a produs nu numai în oraşele aflate sub restricţii”, a declarat Zhiwei Zhang, preşedinte şi economist şef la Pinpoint Asset Management.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.