Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vântul puternic a transportat cenuşa expulzată de vulcanul Sangay, din Ecuador, la o distanţă de 300 de kilometri

captura youtube
Etna vulcan

Vântul puternic a transportat cenuşa expulzată în timpul unei erupţii recente a vulcanului Sangay, situat în centrul Ecuadorului, până pe coasta pacifică a ţării, la circa 290 de kilometri depărtare, a precizat marţi institutul de geofizică IGEPN, potrivit DPA.

Cenuşa expulzată în timpul erupţiei de luni a fost transportată spre sud şi vest către provinciile Chimborazo, Los Rios, Guayas, Santa Elena şi Morona Santiago de ''vânturile cu viteze mari'', a precizat institutul, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru: LIDL cedează: Mutarea făcută de gigantul german pe piața din România

Cea mai mare cantitate de cenuşă depusă la sol a fost observată în cantonul Alausi, situat la sud-vest de parcul naţional care înconjoară vulcanul.

Potrivit IGEPN, cenuşa ar fi fost rezultatul prăbuşirii unui front de lavă pe versantul estic al vulcanului cu o înălţime de 5.286 de metri.

Sangay, aflat la circa 280 de kilometri de capitala Quito, a intrat în episodul eruptiv actual în mai 2019, a precizat institutul.

''În cea mai mare parte a cazurilor, emisiile (de cenuşă) se opresc în apropierea vulcanului, dar ocazional avem parte de vânturi puternice care le pot transporta pe distanţe lungi, inclusiv în oraşe precum Cuenca, iar astăzi a ajuns la Guayaquil'', a declarat vulcanologul Benjamin Bernard, din cadrul IGEPN, pentru publicaţia El Comercio.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.