Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Variante de lucru post-Congrese. Posibile evoluții pe scena politică (surse)

Variante Scenariu Plan

După Congresul PNL din 25 septembrie și Congresul USR PLUS din 3 octombrie, foștii parteneri de guvernare vor începe discuțiile privind refacerea coaliției majoritare. Formațiunile iau în calcul mai multe variante de lucru.

La nivel declarativ, ambele partide spun că prima opțiune este o guvernare PNL - USR PLUS - UDMR, dar pun condiții aparent imposibile pentru celălalt partid.

USR PLUS revine la guvernare doar dacă liberalii își schimbă premierul. Useriștii spun că un pas în spate ar echivala cu o sinucidere politică a formațiunii.

Pe de altă parte, liberalii spun că nu pot ceda pretențiilor USR pentru că nu se schimbă premierul când se supără unul din partide. În plus, PNL-iștii spun că dacă cedează acum, atunci USR PLUS poate proceda așa la nesfârșit cu orice ministru liberal de care nu le convine, or nu poate stabili USR PLUS cine este ministrul pe care-l desemnează PNL la un portofoliu care revine altui partid.

Surse din ambele partide au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că actualele poziții ireconciliabile se vor înmuia după Congresele celor două formațiuni dintr-un motiv simplu: candidații nu își permit să spună acum, înainte să obțină votul colegilor pentru a conduce partidul, că cedează în fața celeilalte formațiuni. Ar da un mesaj că nu sunt capabili să câștige o luptă cu ceilalți competitori politici și nu au suficient curaj să ia deciziile corecte pentru partid. Excepție face Ludovic Orban, cu mențiunea că nici el nu vrea să cedeze în fața USR PLUS, el vrea doar să scape de Florin Cîțu de la Palatul Victoria.

Astfel, după Congresele celor două partide, va exista mai multă voință și putință de a negocia, spun sursele citate. Cu noile conduceri formate, fiecare tabără va avea un negociator-șef cu puteri să poarte o discuție politică serioasă.

  • „Ei vor trebui să calculeze: 'Ce obținem dacă rămânem la guvernare? Ce obținem dacă plecăm?'. În afara premierului, negociem orice funcție. Noi credem că putem să ne înțelegem. După Congres o să avem conduceri statutare, cu mandat clar de negociere și se pot face multe permutări”, spun surse din PNL.

Surse din USR PLUS afirmă că liberalii ar putea să-i ofere lui Cîțu o ieșire mai mult decât onorabilă din scenă ca șef al Senatului, funcție pe care USR PLUS ar elibera-o pentru acest scop și astfel s-ar putea reface coaliția. USR PLUS ar accepta și să fie Cîțu iar în Guvern, dar ca vicepremier și ministru de Finanțe.

Pe de altă parte, surse politice spun că un mare avantaj al lui Cîțu este că PSD-ului îi convine din punct de vedere electoral ca acesta să rămână premier și să conducă și PNL, această situație fiind în opinia social-democraților foarte profitabilă pentru imaginea lor și foarte păguboasă pentru liberali.

Moțiunea de cenzură, sub semnul întrebării

Pentru a-l demite pe Cîțu, USR PLUS mai are la îndemână moțiunea de cenzură pe marginea căreia CCR se va pronunța după Congresul PNL. Dacă judecătorii CCR le vor da dreptate, atunci teoretic moțiunea de cenzură va trece pentru că PSD și-a anunțat votul pentru. Cu toate astea, surse din USR PLUS spun că nu este exclus ca din cauza valului 4 al pandemiei, PSD să spună că nu mai susțin o moțiune de cenzură și să amâne subiectul până ce sistemul sanitar și populația ies din zona ridicată de risc.

Și dacă PSD vine cu propria moțiune de cenzură pot apărea complicații. Social-democrații vor critica toți foștii guvernanți în textul moțiunii, nu doar pe cei liberali. Astfel, USR PLUS ar trebui să voteze o moțiune care spune că ei au fost incompetenți la guvernare.

Poate supraviețui Cîțu cu un guvern minoritar?

Dacă nimeni nu cedează, atunci USR PLUS rămâne în opoziție, PNL și UDMR nu părăsesc guvernarea și este exclusă cooptarea AUR și PSD la guvernare.

Fără o majoritate 'la vedere', Florin Cîțu va trebui să-și treacă prin Parlament cabinetul restructurat, să reziste unor moțiuni de cenzură dar să obțină și voturile necesare adoptării unor proiecte din programul de guvernare. Pentru toate aceste lucruri are nevoie să obțină sprijin parlamentar și nu are cum să obțină din altă parte decât de la AUR și/sau PSD.

Surse din PNL spun că dacă se va ajunge în acest scenariu, atunci nu va exista sub nicio formă o negociere oficială la nivel de partide cu AUR și cu PSD. Liberalii vor face însă apel la „parlamentari responsabili”, indiferent de formațiunea din care provin, să susțină reformele susținute de Guvern. PNL va apela la faptul că mandatul parlamentarilor e dat de cetățeni și aleșii au datoria să mențină stabilitatea țării. Astfel, Cîțu va spune că nu a negociat nimic cu PSD sau cu AUR, dar nu-i poate împiedica pe parlamentari să voteze inițiative benefice pentru țară.

Războiul declarațiilor

PNL-iștii și USR-iștii și-au pregătit deja planurile în cazul unui divorț irevocabil.

Liberalii vor acuza USR PLUS că au ales calea ușoară a opoziției în loc să muncească din Guvern pentru bunăstarea românilor și că în loc de reforme au ales să facă front comun cu PSD și AUR. De asemenea, PNL va arunca toate nerealizările Guvernului pe blocajul unei majorități ostile din Parlament. Pe scurt, țapul ispășitor va fi USR PLUS pentru ce nu merge bine la guvernare.

La polul opus, USR PLUS va spune din opoziție că formațiunea a fost scoasă de la guvernare pentru că incomoda prin reformele de care se teme întreaga clasă politică. USR PLUS va mai spune că nu poate gira un Guvern care blochează toate reformele importante și în loc să asculte de specialiști cedează la presiunile baronilor locali. Nu în ultimul rând, USR PLUS îi va acuza pe liberali că pentru ambiția unui singur om, Florin Cîțu, sunt gata să stea la mâna PSD în Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.