Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Variante pentru turul II la prezidențiale / ANALIZĂ

sondaj

Din toate sondajele de opinie reiese că președintele Klaus Iohannis are locul asigurat în finala prezidențială din 24 noiembrie, de pe prima poziție. Necunoscuta este al doilea candidat din finală.

Dacă intră Viorica Dăncilă (PSD) în turul doi, atunci este de așteptat ca ALDE și Pro România să meargă spre un sprijin pentru candidatul social-democrat, în timp ce Klaus Iohannis să atragă electorat de la USR, PMP și UDMR. De asemenea, pe scena politică se vorbește că în acest scenariu se deschid ușile pentru o serie de negocieri mai ample: PMP și ALDE vor intra sub asediul PSD și PNL și discuțiile pleacă de la alianțe electorale pentru anul viitor sau chiar fuziuni.

Prezența ridicată din Diaspora este de rău augur până acum pentru candidatul PSD, social-democrați având la europarlamentare 2,41% în străinătate. Pe de altă parte, în țară, din primele 10 județe la prezență la vot la primele ore ale dimineții, 7 sunt fiefuri social-democrate și cea mai mare prezență se înregistrează în Teleorman, județul din care provine Dăncilă.

O intrare a lui Dan Barna (USR) în finală ar complica ecuația turului 2. Candidatul USR ar putea beneficia de sprijinul la urne al electoratului PSD care vine la vot și în turul 2, chiar dacă nu mai are candidat, dar pentru care Klaus Iohannis, nu Dan Barna, a fost principalul adversar politic în ultimii cinci ani. Tot spre Barna s-ar putea îndrepta și alegătorii ALDE și Pro România. De asemenea, o parte din electoratul PMP ar putea să meargă și el spre candidatul USR.

Rămâne de văzut dacă prezența masivă în Diaspora, fieful absolut al USR la europarlamentare, se va contoriza în dreptul lui Dan Barna. În acest caz, candidatului USR îi cresc șansele să intre în turul 2. De asemenea, ca număr de voturi, cele mai multe au venit duminică în primele ore din București și Constanța, unde USR a câștigat la europarlamentare.

Theodor Paleologu (PMP) sau independentul Mircea Diaconu (susținut de Pro România și ALDE) pot intra în turul 2 dacă unul din ei convinge nehotărâții să-l voteze și dacă rupe din electoratul altor partide (Paleologu de la Barna și Diaconu de la Dăncilă).

Dacă se ajunge la prima finală de dreapta PNL - USR de după Revoluție și PSD nu intră în turul 2, social-democrații vor trece la schimbări majore în conducerea partidului și este de așteptat ca Viorica Dăncilă să piardă șefia formațiunii. Un Congres rapid de alegeri este, în acest caz, varianta cea mai vehiculată în PSD.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.