Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Variante post-Meleșcanu în Senat: cursă aprinsă în PSD / SURSE

sah

Dacă judecătorii CCR stabilesc că instalarea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului s-a făcut neconstituțional, se va deschide o cursă complicată pentru a doua funcție în stat: în PSD sunt mai mulți concurenți, iar liberalii ar putea profita de o eventuală defecțiune la vot a social-democraților.

PSD are singur majoritate în Senat și își poate impune propriul om în a doua funcție din statul român. Problema este că în grupul senatorilor PSD sunt mai mulți doritori și există o competiție internă. Sunt cel puțin 4-5 senatori PSD care și-ar dori șefia Senatului. Surse din partid spun că ar putea emite pretenții, de exemplu, Șerban Valeca, Robert Cazanciuc, Titus Corlățean.

Dacă nu se ajunge la un acord în interiorul partidului pentru un candidat care să ia toate voturile, atunci mai există o variantă de rezervă: să fie numit interimar un vicepreședinte PSD al Senatului care să rămână în funcție până se tranșează negocierile din PSD.

Rămâne de văzut și ce rol va avea în ecuație liderul interimar PSD Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, pentru că șefia Senatului este o tribună de la care un membru PSD poate să devină o voce importantă în partid.

De cealalată parte, liberalii spun că singura lor șansă să-și instaleze șef la Senat este să rupă voturi de la PSD. Candidatul PNL este Alina Gorghiu.

Cum se alege președintele Senatului:

Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi.

Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.