Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Variantele PSD pentru revizuirea Constituției - surse

constitutia romaniei

În PSD s-a creionat planul de revizuire a Constituției și social-democrații au scris proiectul.

„Proiectul e gata”, au spus surse din conducerea PSD pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

PSD ia în calcul o revizuire mai largă a Constituției, cu elemente noi față de referendumul din 26 mai. De asemenea, și în ALDE există discuții pentru o revizuire extinsă a Constituției.

Social-democrații își doresc consultări largi cu ocazia revizuirii, consultări la care să participe inclusiv Curtea Constituțională pentru a spune unde lasă Constituția loc de interpretări și care prevederi oferă premisele unor conflicte între instituții.

Estimările interne din PSD sunt că procesul în Parlament ar putea dura undeva la 6 luni de zile.

În PSD sunt două variante: înființarea unei comisii speciale comune a Parlamentului pentru revizuirea Constituției, sau adoptarea prin cele două camere a unui proiect de revizuire.

Momentan, social-democrații înclină spre a doua variantă.

O primă discuție va avea loc, săptămâna viitoare, la Senat, într-o ședință comună a Comisiei Juridice și a Comisiei de Constituționalitate, au zis surse din PSD pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Riscul în cazul unui proiect de revizuire care să fie discutat în Senat și apoi în Camera Deputaților este că se poate ajunge la un blocaj: dacă se adoptă îtexte diferite în cele două camere și prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Surse liberale au spus ȘTIRIPESURSE.RO că liberalii vor revizuirea Constituției strict pentru punerea în aplicare a referendumului:

  • interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție
  • interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare
  • extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență la Curtea Constituțională, singurul care poate face acest lucru în prezent fiind Avocatul Poporului

De asemenea, PNL ar accepta și inițiativa fără penali:

  • „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.