Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS are curajul și o spune: Variola maimuţei, care afectează homosexualii și bisexualii, se află în sperma pacienţilor

variola maimutei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) analizează informaţii potrivit cărora virusul variolei maimuţei este prezent în sperma pacienţilor, studiind posibilitatea ca boala să poată fi transmisă sexual, a declarat miercuri un oficial al OMS, relatează Reuters.

Multe cazuri în focarul actual de variolă a maimuţei, în mare parte centrat pe Europa, sunt printre parteneri sexuali care au avut contact apropiat şi OMS a reiterat faptul că virusul este în principal transmis prin contact interpersonal apropiat, scrie agerpres.ro.

În ultimele zile, oamenii de ştiinţă au afirmat că au detectat ADN viral în materialul seminal al unor bolnavi de variola de maimuţei în Italia şi Germania, între care un eşantion testat în laborator care indică faptul că virusul găsit în materialul seminal al unui singur pacient este capabil să infecteze o altă persoană şi se poate replica.

Catherine Smallwood, specialist în cazuri de variola maimuţei la OMS/Europa, a spus că nu se ştie dacă informaţiile recente înseamnă că virusul poate fi transmis pe cale sexuală.

''Este posibil să fi fost ceva despre care nu ştiam înainte cu privire la această boală'', a spus ea într-o conferinţă de presă.

''Trebuie să ne concentrăm pe cel mai frecvent mod de transmitere şi vedem clar că este asociat cu contactul cu pielea'', a explicat Catherine Smallwood.

Peste 1.300 de cazuri de boală virală au fost raportate de aproximativ 30 de ţări de la începutul lunii mai. Majoritatea cazurilor au fost raportate la bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi.

Focarul a stârnit îngrijorare deoarece virusul este rareori văzut în afara Africii, unde este endemic, şi majoritatea cazurilor europene nu au legătură cu călătoriile pe continent.

Pe măsură ce focarul se răspândeşte, OMS a recomandat vaccinarea ţintită a persoanelor apropiate, inclusiv a personalului medical, dar a avertizat că se înregistrează deja o grabă în stocarea de vaccinuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.