Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varoufakis: Germania vrea un Grexit pentru a-i intimida pe francezi

Yanis-Varoufakis

Germania vrea ca Grecia să fie exclusă din uniunea monetară pentru a intimida Franţa şi a o face să accepte "modelul său al unei zone euro disciplinare", a estimat sâmbătă fostul ministru elen al finanţelor Yanis Varoufakis, citat de AFP. 

Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble, vreo o ieşire a Greciei din zona euro - sau Grexit - pentru a "pune lucrurile în clar, într-un mod sau altul", scrie Varoufakis în publicaţia britanică The Guardian. 

"Convingerea mea este că ministrul german al finanţelor vrea ca Grecia să fie deposedată de moneda unică pentru a suscita o teamă de astfel de consecinţe la francezi şi a-i face să accepte modelul său de zonă euro disciplinară", spune el. 

"Schauble este convins că, în starea actuală a lucrurilor, lui îi trebuie un 'Grexit' pentru a clarifica lucrurile într-un mod sau altul", continuă Varoufakis, care a demisionat luni. 

Parlamentul grec a votat în noaptea de vineri spre sâmbătă în favoarea propunerii de reforme făcute joi de guvernul Tsipras creditorilor săi (UE, BCE, FMI). Considerată ca "pozivită" de către creditori, această propunere - care va fi examinată sâmbătă de miniştrii de finanţe ai zonei euro - face să renască speranţa unui acord evitând ieşirea Atenei din zona euro. 

Legislativul Franţei - a doua putere economică a zonei euro - a adoptat vineri reforme destinate să relanseze economia greu încercată a ţării, care se confruntă cu o slabă creştere economică şi cu un şomaj ridicat, precum şi cu o importantă datorie publică, sursă de tensiuni cu Bruxellesul. 

Pentru Varoufakis, Germania, colector de fonduri şi campion al ortodoxiei bugetare în Europa, vrea să facă din Grecia un exemplu pentru a-i face pe francezi să i se alinieze. 

Potrivit acestuia, când Grecia a devenit insolvabilă în 2010, în locul unei restructurări a datoriei şi a unei reforme a economiei, a fost aleasă opţiunea "toxică": "acordarea de noi împrumuturi unei entităţi în faliment, pretinzând că ea rămânea solvabilă". 

De când Syriza a venit la putere, adaugă ex-ministrul de finanţe elen, "o largă majoritate în cadrul Eurogroupului - sub influenţa lui Schauble - a adoptat Grexitul ca soluţie privilegiată sau ca armă împotriva guvernului nostru". 

El estimează că dacă Grecia ar fi ieşit din zona euro în final, aceasta i-ar fi luat mai mult de un an. 

"Grexit era echivalentul anunţării unei puternice devalorizări cu mai mult 18 luni înainte: o reţetă pentru a lichida orice stoc de capital grec şi a-l transfera în străinătate prin toate mijloacele posibile", scrie el.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.