Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varujan Pambuccian: 'Trebuie urgent să regândim sistemul de învăţământ'

camera deputatilor

România conservă un sistem de învăţământ de acum 150 de ani, pe care s-a grefat un minunat sistem de produs diplome de şomeri, a declarat luni liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, subliniind că trebuie urgent regândit sistemul de educaţie.

"Suntem un stat cu un foarte mare decalaj în ceea ce priveşte modul în care ne administrăm, în raport cu statele care au rezolvat de 50, 60, 100 de ani problema asta. Felul în care se schimbă lumea în care trăim şi pe care noi ne facem că nu îl observăm, sau nu îl observăm, este atât de radical, atât de diferit de toate schimbările care au existat până acum în istoria omului, încât mă tem că în 10 - 15 ani s-ar putea să nu mai vorbim de decalaje, ci să privim către zonele care se dezvoltă ca spre zone locuite de o altă specie. Avem în continuare ideea aceasta fixă că în România locurile de muncă trebuie să fie multe şi la lopată. Vestea proastă este că locurile de muncă la lopată dispar definitiv pe planeta Pământ. Este suficient să vedem mişcarea pe care a făcut-o anul acesta Adidas, care a creat două fabrici în Europa şi în SUA complet robotizate, în care nu mai lucrează oameni", a explicat Pambuccian, în plenul reunit al Parlamentului. El a adăugat că nicio meserie nu este ferită de fenomenul robotizării, iar de anul acesta inteligenţa artificială a pătruns în învăţământ - la Universitatea Tehnică din Georgia.

"În condiţiile astea, noi conservăm un sistem de învăţământ de acum 150 de ani pe care s-a grefat un minunat sistem de produs diplome de şomeri. De aceea avem atât de mare şomajul în rândul tinerilor, pentru că se pregătesc în domenii care astăzi nu au nicio căutare pe piaţa muncii. Cred că trebuie urgent să regândim sistemul de învăţământ, să renunţăm la uniformitatea curriculară, să renunţăm la foarte multe lucruri care s-au cristalizat acum 150 de ani, dar care nu mai au nicio legătură cu lumea în care trăim. Cred că este nevoie urgentă de o discuţie pe această temă, foarte serioasă, nepolitizată, pentru că altfel viitorul imediat va arăta foarte rău. Un mare istoric israelian vorbeşte deja de clasa oamenilor inutili ca produs al celei de a treia revoluţii industriale. Ea se pare că va fi cum a fost clasa muncitoare care dispare acum, în prima revoluţie industrială. Cred că un stat înţelept este cel care evită să transforme această clasă într-un vector social major şi lucrul ăsta se face astăzi, pentru că mâine este prea târziu", a subliniat Pambuccian, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.