Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varujan Vosganian îl contrazice pe Florin Cîțu: 'Să te fălești că ai redresat economia după ce i-ai cauzat pierderi uriașe și inutile e cel puțin ciudat'

Varujan Vosganian

Fostul ministru Varujan Vosganian demontează optimismul economic afișat de premierul Florin Cîțu, spunând că este firească creșterea economică după „prăpastia în care a căzut economia României” după starea de urgență.

„Nu știu să fi existat în ultimele trei decenii vreun Guvern mai lăudăros decât cel de acum. Iată o declarație de azi a prim-ministrului, în urma anunțării rezultatelor economice de pe trimestrul I/2021 (creștere 2,8% față de trim IV/2020): „ România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.”

Am trei comentarii:

1) În primul rând, nu a fost vorba de o criză economică structurală, ci de una indusă de constrângerile economice aberante din timpul stării de urgență. E firesc ca, odată constrângerile înlăturate, economia să-și revină. E ca și cum după ce ai închis luni în șir magazinul, să te lauzi că după ce-l redeschizi ai mai multe vânzări. Să te fălești că ai redresat economia după ce i-ai cauzat pierderi uriașe și inutile e cel puțin ciudat.

2) Nu este, nici pe departe, cea mai mare criză economică din ultimul secol. România a trecut prin crize mult mai profunde. Un singur exemplu: Marea depresiune din 1929 - 1932, care a dus la scăderea cu 50% a producției industriale, la falimente bancare de răsunet, la o criză agrară de proporții, la un mare număr de șomeri, la scăderi dramatice ale veniturilor.

3) Creșterea de 2,8% față de trimestrul precedent nu are nimic spectaculos. Creșterile din ultimele trei trimestre sunt cauzate de prăbușirea economiei în trim II/2020 (-11,9% față de trim I/20). După acea prăpastie în care a căzut economia României cauzată de starea de urgență (o mare eroare), în următoarele trimestre ritmurile de creștere au fost, cum e și firesc, mari (T3/T2 – 5,6%; T4/T3 – 4,8%) Creșterea din Trim I/2021 nu e nici pe departe la fel de spectaculoasă ca în trimestrele precedente și, de fapt, nici nu e creștere, dacă ne raportăm, cum ar trebui, la Trim I/2020 față de care Trim I/2021 înregistrează o scădere de 0,2%”, a scris Vosganian pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.