Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Astărăstoae prezintă datele din spitalele românești. Va claca sistemul sau avem a face cu o altfel de operațiune...

astarastoae

Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, profesorul Vasile Astărăstoae, prezintă niște date factuale cu privire la situație sistemului spitalicesc din România. Cum autoritățile expun zilnic gravitatea epidemiei de COVID-19 și posibilitatea ca sistemul să clacheze, Astărăstoae insistă cu date comparative 2019 vs. 2020 că spitalele au fost mult mai goale, au fost mai puține internări, mortalitatea a fost una absolut normală, iar consumul de medicamente a scăzut dramatic.

Vezi și: Ludovic Orban dă replica la somația lui Klaus Iohannis: 'Încă nu pot să-i dau un răspuns preşedintelui'

Iată datele prezentate de profesor:

”Dacă ne raportăm doar la ce scrie presa, atunci, în România și nu numai, nu există nicio boală în afară de COVID-19. Este totuși momentul să vedem ce s-a întâmplat în primele 6 luni în sistemul spitalicesc. După cum s-a mai spus, grija celor care gestionează pandemia a fost ca sistemul spitalicesc să nu clacheze din cauza numărului mare de persoane bolnave de COVID-19. Carantina, izolarea, masca nu au avut alt rol decât de a încetini difuzarea virusului în colectivități. Aceste măsuri nu înlătură prezența virusului. El circulă în continuare și va continua să circule până când 80% din populație se va imuniza.

În ceea ce privește spitalele românești, comparația primelor 6 luni din 2020 cu ceea ce s-a întâmplat în aceleași luni în 2019 ne arată câteva lucruri interesante. În acel interval de timp, numărul de internări în spitale a fost următorul:

În același timp, repartiția cazurilor de COVID a fost următoarea:

Ce ne spun aceste cifre?

În primul rând că, în pofida pandemiei, numărul persoanelor spitalizate a scăzut dramatic comparativ cu 2019. Aceasta în condițiile în care asimptomaticii (adică persoane sănătoase purtătoare ale viruslui SARS-CoV-2) au fost internate obligatoriu și deși acuratețea testelor de depistare nu a fost confirmată de un organism independent. Cu alte cuvinte, în această perioadă, nu a existat un risc real ca sistemul spitalicesc să nu poată face față numărului mare de pacienți. În al doilea rând, trebuie să ne explicăm de ce a scăzut dramatic numărul persoanelor internate în spitale. Există cel putin cinci explicații.

  1. A scăzut morbiditatea populației României. Lucru puțin plauzibil, deoarece morbiditatea nu poate să scadă atât de dramatic într-un an de zile.
  2. A crescut eficiența medicinei primare și prin urmare o populație mai restrânsă a fost dirijată către spitale.
  3. Este consecința ordinului prin care s-au restricționat internările în spitale.
  4. Din cauza panicii induse de propaganda apocaliptică, gradul de adresabilitate a scăzut,persoanele bolnave preferand sa se trateze la domiciliu.
  5. Măsurile luate de către autorități au avut eficiență maximă.

Rămâne să apreciem care dintre explicații sunt valabile.

P.S.1: Consumul de medicamente pe primele 6 luni ale anului 2020 a scăzut cu 30%. Este un lucru explicabil legat de faptul că mulți bolnavi nu au beneficiat de asistență medicală și că numărul de internați a scăzut (știut faptul că consumul cel mai mare de medicamente este în spitale).

P.S.2: Evoluția mortalității este aproximativ similară:

sursa foto: cutewallpaper.org

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.