Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Bănescu, despre evenimentele care au schimbat viețile: 'Asmuțire oficială pe canale media naționale a unor români multiplu precari și civic rudimentari'

vasile banescu bor

Prima mineriadă de după 1989 a pătat imaginea României nu doar în străinătate, ci, mai ales, în mentalul colectiv, aducând suferință și mutilarea vieților multor semeni. În 13-15 iunie, minerii din Valea Jiului au produs evenimente pe care cei care au participat la Revoluția din 1989 nu le credeau posibile.

Mineriada, care a survenit după alegerile prezidențiale din 20 mai, când Ion Iliescu a câștigat cu 86%, a lăsat urme ce se văd și acum. 32 de ani au trecut de la „(...) Crime neelucidate deplin și necondamnate juridic”, scrie Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

”13-15 iunie 1990

Piața Universității din București

Asmuțire oficială pe canale media naționale a unor români multiplu precari și civic rudimentari, rupți de pestilențiala realitate politică a vremii, împotriva altor români conștienți de ea și de mașinațiunile perfide ale grupului partinic ajuns la putere prin defăimarea și uciderea în efigie a adversarilor.

Bestialitate, ură morbidă, stâlcire în bătaie cu ranga, ucidere a unor oameni care protestau pașnic împotriva persistenței la putere a comuniștilor post-comuniști.

Absurd însângerat. Crime neelucidate deplin și necondamnate juridic nici după trei decenii.

Mineriadele au constituit monstruozități mascate în civism și orchestrate politic cu cel mai crunt cinism.

Odioase acte de barbarie care au compromis imaginea României de la începutul anilor ‘90 pe termen foarte lung, au provocat primul exod românesc după Revoluție și au creat leziuni grave în organismul comunitar românesc.

Bisericile deploră orice act de învrăjbire și violență publică, ceea ce au făcut și atunci punctual.

Preoți și teologi de toate confesiunile au fost prezenți la protestele pașnice din Piața Universității alături de miile de oameni care îngenuncheau, ridicându-și gândul la Cer, rosteau „Tatăl nostru” și cântau imnul celor numiți cu ură și dispreț „golani”.

Singurii „golani” care atinseseră aristocratismul blamat în mod rușinos de o (prea) mare parte a societății românești sedate și seduse atunci ideologic.”, scrie Vasile Bănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.