Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Bănescu taxează dur mitingul AUR cu sicriu, cruci și lumânări: 'Creștinismul e (pre)luat în deșertul ambițiilor partinice electorale'

protest aur

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, are o intervenție tranșantă pe tema mitingului AUR în care au fost folosite cruci, un sicriu și lumânări. Fără să menționeze numele AUR, Bănescu vorbește despre manifestări „profund dăunătoare sănătății organismului social”.

„Întrucât realitatea imediată ne solicită mereu atenția, inclusiv morală, nu doar rutieră și pietonală, este vital pentru noi și pentru societate să acordăm totdeauna prioritate, nu doar de dreapta, ci giratorială, bunului-simț ca expresie a legii morale și ca pedagog la purtător. Aproape al tuturor.

Contextual, să ne amintim, în calitate de creștini lucizi, ori de câte ori creștinismul e (pre)luat în deșertul ambițiilor partinice electorale și folosit ca instrument contondent împotriva adversarilor, că nimic nu e mai străin creștinismului însuși real asimilat și Bisericii ca „școală” a discernământului, smereniei și moderației, decât caricaturizarea lor prin instrumentalizarea grotescă a credinței și a simbolurilor sale concrete în agora politică.

Lumânările, de exemplu, se aprind pentru cei adormiți în Domnul și pentru cei vii care au nevoie de ocrotirea Lui. Chiar și pentru vrășmași. Niciodată pentru entități politice. Un lucru care ține de abecedarul credinței.

„Cele ale lui Dumnezeu” sunt, prin firea lor, și așa trebuie să rămână, precum a spus Însuși Hristos, deplin separate de „cele ale Cezarului”.

Ispita unirii lor conduce inevitabil la edulcorarea religiei și la butaforizarea politicii, ambele efecte fiind profund dăunătoare sănătății organismului social”, scrie Vasile Bănescu pe Facebook.

Mitingul AUR

Simpatizanți și membri AUR au protestat, miercuri, în Piața Victoriei, în legătură cu dorința PSD și PNL de comasare a alegerilor.

La protestul „spontan”, AUR-iștii au adus un dric și un coșciug, precum și cruci pe care au scris „democrația” și „vot comasat - vot îngropat”. După manifestația din fața sediului Guvernului, protestatarii vor pleca în marș spre sediile centrale PNL și PSD aflate în apropiere.

Social-democraţii îi așteaptă pe cei din AUR cu mesaje pe gardul sediului central, precum ”Nu primim bătăuşi”, ”Zero legi, doar violuri” şi un indicator spre Ambasada Rusiei.

Cei din AUR spun că o comasare a alegerilor locale și europarlamentare ar reprezenta o mutare nedemocratică menită să le ofere un avantaj electoral marilor partide în detrimentul formațiunilor din opoziție.

Coaliția de guvernare este de așteptat să stabilească joi dacă pe 9 iunie se vor comasa localele cu europarlamentarele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.