Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Dîncu, înfrângere de etapă

3821492016_50c68ae734_o

Vasile_DâncuVicepremierul Vasile Dîncu a detaliat într-un interviu la postul Realitatea TV dificultățile pe care le are în a ține sub control birocrația de stat. El este, totuși, optimist că lucrurile se vor îmbunătăți până la finalul mandatului. Printre altele, Dîncu dorește înlocuirea ștampilei cu soluții electronice de comunicare și înființarea ghișeului unic. „Am pus deja un comitet care să se ocupe de asta”, spune el, dând dovadă de umor involuntar.

Vasile Dîncu nu a ezitat să critice centralismul aparatului de stat în cuvinte rar întâlnite la un oficial român

„Astăzi mi-am cerut iertare, în gând, lui Dacian Cioloș care ne-a spus de câteva ori, și mi s-a părut că ne spune prea des acest lucru, că dacă ne lăsăm pe mâna funcționarilor, atunci nu vom face nimic. Ne-a spus: Eu știu asta pentru că vin din administrație. (...) Acum mi-am dat seama că există un spirit centralist la toți funcționarii din administrația centrală. Dacă ne uităm într-o strategie (...) vedem acolo peste tot unde vorbim despre descentralizare, vedem numai despre ministere, despre Cabinetul premierului sau de Cancelaria premierului, nu vezi nicio căsuță legată de reforma funcției publice, nu vezi UNCJR, nu vezi asociațiile primarilor, nu vezi gândirea celor care sunt puși să aplice, a celor din teritoriu. Avem o gândire centralistă și pe cei care gândesc centralist nu ai cum să-i faci să gândească descentralizarea”, a afirmat Dîncu, citat de Agerpres.

El a insistat asupra faptului că Dacian Cioloș a prevăzut aceste probleme. Nu este clar dacă Vasile Dîncu dorește să crească profilul politic al lui Dacian Cioloș sau își asumă răspunderea pentru unele probleme în paradisul tehnocratic.

„Dacian Cioloș avea dreptate. El mi-a spus de mai multe ori: Vedeți că o să vă dicteze ceilalți ritmul. Am lăsat la toate planificările termenele care sunt puse în strategii și am văzut că toate erau termene foarte lungi, că pentru un funcționar care lucrează acolo, pentru el armata este lungă. Deci nu are nicio problemă, trece timpul, el își ia leafa, deci nu vrea schimbare”, a zis Dîncu, conform aceleiași surse.

Iar soluțiile, sugerează vicepremierul, nu pot veni de la birocrați.

„Am încercat săptămâna asta, dincolo de strategiile pe care le avem în proiect, să îi pun pe colaboratorii mei din câteva ministere, pe cei din ministerul meu, le-am dat o sarcină simplă: să îmi dea câteva exemple de lucruri care nu funcționează din perspectiva omului simplu și să îmi spună ce soluții găsesc ei și am observat un lucru care m-a șocat: marii specialiști de la noi, din ministere, nu pot gândi simplu. Mi-au dat tot felul de documente, dar niciunul nu pornea de la un necaz, al aceluia care se duce la un ghișeu și i se cer pentru a deschide o afacere 25 de documente. Ce facem pentru asta?”, a spus el, citat de Realitatea.net.

Soluțiile pe care le propune includ înființarea Institutului Național de Administrație, construcția Ghișeului Unic și înlocuirea unora din documentele oficiale ștampilate cu simple emailuri.

„Omul se duce la un ghișeu și nu umblă cu hârtia după o mie de ștampile și va trebui ca funcționarul să îi ia hârtia, să o trimită electronic, unde se poate (...) și omul să primească un act integrat. Noi nu suntem atât de primitivi cum s-ar zice la prima vedere. La noi s-au cheltuit milioane de euro pentru fiecare domeniu al instituțiilor din administrația publică pentru a se crea servicii electronice, baze de date, dar niciodată nu au fost conectate. Noi am putea ca atunci când ai nevoie de cazier, să trimiți într-un singur loc un e-mail, să îți confirme de peste tot că nu ai cazier, că ți-ai plătit impozitele locale la timp (...) Prin sisteme de siguranță electronică putem face semnături electronice și nu ai nevoie de ștampilă. Am pus deja un comitet care să se ocupe de asta”, a zis Vasile Dîncu, citat de Realitatea.net.

Declarațiile vicepremierului vin în contextul în care Guvernul Cioloș pare să schimbe treptat o parte din personal. Citiți, în acest sens, Cioloș schimbă garda din rândul doi.

Dîncu: Să introducem artele în pușcării

Vicepremierul Dîncu susține că dreptul deținuților de a primi zile libere pentru operele științifice scrise a fost abuzat, dar asta nu înseamnă că trebuie abolit.

„Cred că dezbaterea e în altă parte, însă la noi poate s-au accelerat lucrurile pornind de la un abuz legat de exercitarea unui drept uman. Eu cred că dacă e vorba de exercitarea abuzivă a unui drept, asta nu înseamnă că trebuie să scoți dreptul, ci să elimini abuzul care a venit (...) Dacă un om măcar citește o carte în pușcărie e un prim semn că nu ar mai putea să ajungă acolo. Din păcate, legea are niște inadvertențe și cred că ministrul Justiției încearcă, acum, să le corecteze. Inclusiv în ședința de guvern, de săptămâna asta, s-a vorbit despre suspendarea acestei prevederi până în 1 septembrie până se va găsi o formulare în lege care să nu elimine acest drept. Cei mai mulți din colegi au fost pentru a corecta această normă”, a declarat Vasile Dîncu.

Mai mult, Dîncu ar dori să aducă și alte tipuri de creație în închisori.

„Am putea descoperi acolo pictori, sculptori. Artiștii, în general, au și o capacitate emoțională de a intra în bucluc și o lipsă de previziune și un talent care îi poate face să nu fie ușor de gestionat”, a spus el, conform sursei citate.

În context, poziția lui Vasile Dîncu pare puțin ciudată. Arta este, prin definiție, subiectivă și greu de judecat. Dacă funcționarii statului nu pot să dea răspunsuri la probleme de natură obiectivă, cum vor judeca ei valoarea artei?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.