Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasili Hamutovski, fostul portar al Stelei, condamnat în Belarus pentru criticarea regimului: Ce presupune 'chimia la domiciliu'

hamutovski

Vasili Hamutovski (44 de ani) și-a aflat sentința, joi, 29 decembrie, după ce a fost arestat în Belarus, țara natală, pe 30 septembrie, la Minsk.

Fostul portar de la FCSB și Petrolul a fost condamnat la doi ani de pedeapsă de „chimie la domiciliu”, relatează portalul Tribuna.com. Mai exact, o formă de eliberare condiționată, notează gsp.ro.

Executarea pedepsei în așa-numita „chimie la domiciliu” este un amestec care presupune munca forțată și executarea unei pedepse cu suspendare, atunci când condamnatul este acasă, dar sub supravegherea regulată a poliției.

„Chimie” înseamnă executarea unei pedepse cu restricție de libertate într-o instituție de corecție de tip deschis. Expresia a apărut în URSS în perioada postbelică, atunci când munca condamnaților a început să fie utilizată activ în construcții și industriile dăunătoare (inclusiv întreprinderile chimice). Belarus are 29 de unități corecționale de tip deschis, sau „facilități chimice”, scrie svaboda.org.

Vezi și: Vasili Hamutovski, diagnosticat cu cancer: Condițiile din detenție i-ar putea cauza probleme

Hamutovski a fost acuzat de instanța districtului Leninsky din Minsk, în temeiul articolului 342 din Codul penal al Republicii Belarus ("Participarea activă la acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică").

Fostul portar al naționalei din Belarus a fost arestat de autorități după ce în ultima perioadă a fost un critic vehement al regimului Aleksandr Lukașenko, și chiar a protestat împotriva acestuia, după alegerile din august 2020.

În octombrie, Hamutovski mai fusese judecat și a primit o amendă pentru că a participat la proteste. El a fost recunoscut drept prizonier politic, relatează centrul pentru drepturile omului Viasna.

Vasili Hamutovski a revenit în august în Belarus pentru a fi supus unei operații la genunchi, iar acum se afla în proces de recuperare. El ar fi trebuit să revină în octombrie în Ucraina, la echipa din Lvov, unde activa ca antrenor de portari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.