Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune pentru sutele de mii de români din Ucraina: Kievul prelungește perioada de tranziție pentru aplicare legii educației

bucovina

Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a prelungit perioada de tranziţie pentru implementarea "articolului lingvistic" din noua Lege a educaţiei până în 2023, a anunţat săptămâna trecută ministrul educaţiei ucrainean Lilia Grinevici, conform portalului Rakurs.ua.

Ministerul a acceptat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia, a declarat la 1 februarie Lilia Grinevici în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Ţurcanu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al instituţiei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Analiză LA SÂNGE a ministrului Olguța Vasilescu! Cum i-a ajutat pe pensionari – Adevărul despre Legea pensiilor

Grinevici a mulţumit Comisiei de la Veneţia pentru munca operativă şi profesionalism şi a menţionat că pentru Ucraina sarcina principală este de a oferi fiecărui copil, indiferent de naţionalitate sau locul de reşedinţă, un înalt nivel de cunoaştere a limbii ucrainene.

Ucraina va elabora o foaie de parcurs care va conţine fiecare pas al procesului de implementare a "articolului lingvistic".

Citește și: O nouă ORDONANȚĂ de URGENȚĂ a Guvernului Dăncilă! Cine beneficiază de ea

Tot în cadrul acestei întâlniri au fost discutate aspecte legate de cooperarea în domeniul educaţiei la nivel de minister între Ucraina şi România.

La 28 octombrie, în Ucraina a intrat în vigoare noua Lege a educaţiei, care introduce în şcoli sistemul de douăsprezece clase şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, o lege ce a suscitat un val de critici din partea minorităţilor naţionale din această ţară, inclusiv din partea etnicilor români, care se tem că şcolile româneşti vor dispărea în câţiva ani.

Citește și: Și-ar dori-o mulți români! Ce pensie încasează fostul președinte Emil Constantinescu

În conformitate cu art. 7 al noii legi, sistemul de educaţie din Ucraina se desfăşoară doar în limba de stat (ucraineana), iar materiile care se predau în prezent în şcoli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană. De fapt, legea respectivă prevede ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.

Minorităţile naţionale din Ucraina consideră că această lege restricţionează învăţământul în limbile minorităţilor, iar ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că noua Legea a educaţiei din Ucraina "încalcă grav drepturile omului", aminteşte portalul Rakurs.

Citește și: Lovitură USTURĂTOARE pentru Antene! Ce vedetă dă în judecată trustul Intact și ce daune cere – Sumele cresc de la o zi la alta

La 8 decembrie, Comisia de la Veneţia şi-a formulat recomandările cu privire la art. 7 al Legii educaţiei din Ucraina, care se referă la folosirea, în educaţie, a limbii de stat şi a limbilor minorităţilor naţionale, mai scrie portalul citat, fără să intre în detalii. De fapt, Comisia a recomandat modificarea art.7 din Legea Educaţiei, dar Kievul a scos în evidenţă în mod special constatarea experţilor Comisiei că noua lege vizează consolidarea limbii de stat, "un scop legitim şi lăudabil pentru un stat".

Ulterior, Ministerul Educaţiei de la Kiev a anunţat că este de acord cu recomandarea Comisiei de a prelungi perioada de implementare a normelor legii şi este dispus să detalieze art. 7 în Legea privind învăţământul secundar, în curs de elaborare la Kiev, conform agenţiei de presă Bucpress.

Citește și: Vă surprinde? Ce avere are mama Anamariei Prodan .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.