Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești TERIBILE din SUA: 'Asta e cea mai mare AMENINȚARE pentru România'

Romanian troops armata romana

Analistul de politică externă Robert Kaplan consideră că pentru România ameninţarea cea mai mare nu o constituie o Rusie puternică, ci una slabă, precizând că acest lucru ar însemna "agresiune şi haos".

"Viitorul Rusiei nu arată bine (...) dacă slăbirea economică continuă, iar Putin se va confrunta cu din ce în ce mai multe provocări pe plan intern. Ameninţarea cea mai mare pentru România nu este o Rusie puternică, ci o Rusie slabă, pentru că aceasta înseamnă agresiune, un nivel de haos. (...) Cu cât devine Rusia mai slabă, cu atât ea va încerca să destabilizeze alte regiuni, ca Moldova şi Ucraina, şi va deveni din ce în ce mai agresivă în zona baltică, în zona Mării Negre", a declarat luni Kaplan, la Ateneul Român, în cadrul unei conferinţe.

Citește și: E mamă și soție, dar și-a părăsit soțul pentru un deținut condamnat la moarte: Ce vrea să facă acum

El a amintit că, inclusiv din perspectiva României, lucrurile s-au schimbat pe plan internaţional faţă de situaţia de acum 20 de ani. Robert Kaplan a arătat că, la mijlocul anilor '90, NATO era o alianţă foarte puternică, iar Uniunea Europeană era "dinamică şi lipsită de probleme", pe când Rusia era "slabă şi haotică".

"Acum, dacă mergem înainte 20 de ani, în 2016, ce avem? Avem o situaţie foarte diferită. Rusia nu mai e slabă şi haotică, e condusă de cineva cu o viziune geopolitică foarte hotărâtă, (...) aceea că Rusia nu a fost invadată numai de Hitler şi Napoleon, dar şi de suedezi, de lituanieni, de polonezi. Prin urmare, Rusia are nevoie de o zonă-tampon, o zonă de influenţă în Europa centrală şi de est, un semn de întrebare şi asupra NATO", a susţinut Kaplan.

Citește și: A apărut cel mai periculos joc sexual: I se spune ruleta sârbească! Vezi ce presupune

Analistul american susţine, însă, că situaţia nu mai e aceeaşi cu cea din anii '40, "România nu mai este prinsă între Hitler şi Stalin".

"Situaţia e mult mai ambiguă. Nu mai e atât de întunecată şi nu atât de lipsită de speranţă pe cât era, să spunem, în 1940, dar nici nu putem spune că v-aţi luat o vacanţă permanentă de la istorie, aşa cum au crezut oamenii în 1995. Cred că până la urmă ceea ce contează cel mai mult este abilitatea României de a-şi întări instituţiile într-un fel mai transparent, instituţii mai transparente şi mai puternice pentru ca locul să devină mai atractiv pentru investitorii străini, deoarece acest lucru întăreşte siguranţa naţională", a afirmat Robert Kaplan.

Citește și: Culmea hackerilor: Un site de hackeri a fost spart de un…hacker

În opinia acestuia, "ameninţarea Rusiei nu mai este aceea a tancurilor şi avioanelor de luptă, ci subversiunea". Potrivit analistului american, Rusia va încerca să submineze ţări precum România prin operaţiuni ale serviciilor secrete, prin crimă organizată, prin cumpărarea media prin părţi terţe, elemente care "slăbesc legătura cu vestul şi cu tradiţia vestică a democraţiei seculare în Europa centrală şi de est", informează agerpres.ro.

"România ar trebui să-şi facă curaj, n-ar trebui să cadă într-un autoritarism precum Ungaria, nu este compromisă de instituţii slabe care sunt mult mai susceptibile să cadă pradă influenţelor ruseşti, precum s-a întâmplat în Bulgaria sau în Serbia. România, dată fiind regiunea în care se află, este destul de puternică", a mai spus Kaplan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.