Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești TERIBILE pentru românii din Marea Britanie: Ce a decis Parlamentul britanic

pixabay.com
brexit

Parlamentul britanic a autorizat-o miercuri pe şefa guvernului, Theresa May, să declanşeze procesul ieşirii din Uniunea Europeană, în cadrul aceleiaşi şedinţe a legislativului de la Londra fiind respins un amendament care cerea protejarea drepturilor cetăţenilor comunitari ce şi-au stabilit legal reşedinţa în Marea Britanie înaintea referendumului privind Brexit-ul, relatează publicaţiile The Guardian şi ABC.

Amendamentul a fost depus de către laburişti înaintea votului final privind autorizarea guvernului să activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, articol care iniţiază formal procesul părăsirii blocului comunitar, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cercetătorii au aflat ce se întamplă în creier când murim: Vei fi surprins

Acest amendament solicita ca Brexit-ul 'să nu afecteze drepturile cetăţenilor din UE care şi-au stabilit legal reşedinţa în Marea Britanie înainte de 23 iunie 2016', data referendumului la care britanicii au votat majoritar pentru ieşirea din UE. Însă propunerea a fost respinsă cu 332 de voturi 'împotrivă' şi 290 'pentru', printre deputaţii care au votat în favoarea amendamentului numărându-se şi trei conservatori.

Totuşi, respingerea acestui amendament nu înseamnă că odată cu ieşirea Marii Britanii din UE vor fi retrase drepturile dobândite de imigranţii comunitari stabiliţi în această ţară. De fapt, deputaţii care s-au împotrivit adoptării acestui amendament au dat curs solicitării premierului Theresa May de a nu se oferi garanţii imigranţilor atât timp cât guvernul de la Londra nu ajunge la un acord cu UE care să prevadă reciprocitate în ceea ce priveşte drepturile britanicilor stabiliţi în statele blocului comunitar şi a comunitarilor stabiliţi în Marea Britanie.

Citește și: Uber și Daimler au bătut palma pentru vehiculele fără șofer

În prezent în Marea Britanie trăiesc circa 3,3 milioane de cetăţeni comunitari, în timp ce aproximativ 900.000 de britanici s-au stabilit în celelalte 27 de ţări ale UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.