Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vega-C, speranța programului spațial european, va fi lansată cel târziu la finalul lui 2024

spacenews.com
Racheta Vega-C

Racheta europeană Vega-C nu va fi lansată până cel puţin la sfârşitul anului viitor, după apariţia unor probleme în timpul unor teste recente, a anunţat luni Agenţia Spaţială Europeană (ESA), transmite DPA.

După lansarea inaugurală încununată de succes, în iulie 2022, primul zbor comercial al rachetei Vega-C a eşuat, în decembrie anul trecut, la portul spaţial european din Guyana Franceză, notează Agerpres.

Misiunea a fost încheiată după ce Vega-C a deviat de la curs la câteva minute după lansare în urma unei probleme la motorul Zefiro 40, care propulsează cea de-a doua treaptă a rachetei.

Lovitura majoră pentru programul spaţial european a determinat ESA să creeze o comisie independentă de anchetă.

Ulterior, în iunie, o nouă anomalie a fost detectată în timpul unui test ce viza pornirea statică a motorului Zefiro 40 cu un nou material. Duza care a cauzat defecţiunea a fost grav deteriorată, au indicat ESA şi partenerii săi.

Comisia a recomandat o reproiectare a duzei respective şi efectuarea unor teste înainte ca Vega-C să poată fi utilizată în scop comercial. Principalul contractor pentru Vega-C este compania italiană Avio.

ESA a declarat luni la Paris că acest proces va dura mai multe luni, precizând că nu va exista o nouă lansare a rachetei Vega-C până la sfârşitul anului viitor.

În martie, agenţia spaţială spera încă la o lansare înainte de sfârşitul acestui an.

ESA se bazează pe Vega-C şi pe lansatorul Ariane 6, de dimensiuni mai mari, pentru a face programul spaţial european mai competitiv. Racheta Ariane 6 este succesoarea Ariane 5, utilizată din 1996.

Vega-C reprezintă o îmbunătăţire a rachetei Vega, care a transportat sateliţi uşori în spaţiu din 2012. Potrivit ESA, Vega-C poate transporta o sarcină cu aproximativ 800 de kilograme mai mare, funcţionarea sa este mai ieftină şi poate livra încărcături pe orbite aflate la diferite altitudini.

Racheta Ariane 6 a fost, la rândul ei, afectată de probleme. În august, prima lansare planificată a fost amânată din al patrulea trimestru al acestui an pentru anul viitor. Zborul inaugural era programat în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.