Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela califică drept 'impertinentă' susținerea Guyanei de către SUA într-un caz de presupusă încălcare a apelor teritoriale

Stratfor
venezuela guyana suriname

Venezuela a calificat marţi drept "impertinent" sprijinul SUA faţă de Guyana după un incident produs sâmbătă între două nave de explorare seismică care lucrau pentru ExxonMobil şi marina venezueleană, într-o zonă maritimă disputată între Caracas şi Georgetown, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Guvernul venezuelean "respinge categoric" poziţia de "ingerinţă şi de impertinenţă a Departamentului de Stat" al SUA pe tema incidentului de sâmbătă, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

"Este evident că guvernul SUA a intervenit de manieră oportunistă într-un subiect care nu ţine în niciun caz de competenţa sa, în scopul de a promova interese corporatiste (...), fără a respecta regulile elementare ale dreptului public internaţional". De asemenea, textul cere Washingtonului să nu se amestece în "relaţiile între state suverane" şi "să se ocupe de afacerile sale".

Duminică, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Palladino, s-a pronunţat în favoarea "dreptului" Guyanei de "a explora şi exploata reusursele din apele sale teritoriale".

Postarea sa de pe Twitter a urmat după un incident făcut public de Venezuela, care a anunţat că o patrulă a marinei sale militare a interceptat cu o zi înainte, în apele sale teritoriale, navele Ramform Thetys, sub pavilionul Bahamas, şi Delta Monarch, sub pavilionul Trinidad şi Tobago, "ambele sub contract cu multinaţionala ExxonMobil", o companie americane din domeniul extracţiei gazelor şi a petrolului, şi le-a obligat să se retragă.

Statul vecin Guyana, fostă colonie britanică situată între Venezuela şi Surinam, a denunţat la rândul său interceptarea primei nave, calificând-o drept un act "ilegal, agresiv şi ostil", fără a-l menţiona pe cel de al doilea.

Venezuela precizează că navele au fost interceptate în Delta fluviului Orinoco, în estul ţării, şi că nu era vorba "în niciun caz despre o zonă economică exclusivă a Guyanei". "Ele au ieşit din apele venezuelene după mai multe comunicări cu marina de război (...), în deplina respectare a normelor internaţionale", menţionează sursa citată.

Guvernul venezuelean revendică suveranitatea asupra teritoriului Essequibo, regiune bogată în resurse miniere şi care acopere o zonă maritimă mare bogată în resurse petroliere.

Citește și: Noua invenție a chinezilor pentru milionarii planetei: Oferă servicii de CLONARE a animalelor de companie

Guyana afirmă la rândul său că frontierele au fost stabilite în 1899 de către un tribunal de arbitraj. Caracas nu le-a recunoscut însă niciodată, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.