Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela e în pragul unui RĂZBOI civil: Violențe între populație și poliție / VIDEO

Forţele de securitate din Venezuela au folosit miercuri gaze lacrimogene pentru a bloca o tentativă de marş al protestatarilor de opoziţie care cer organizarea unui referendum pentru destituirea preşedintelui Nicolas Maduro, într-o ţară aflată în 'stare de excepţie' şi în pragul exploziei, relatează Reuters.

În acest al treilea marş într-o săptămână, mii de demonstranţi au ieşit în stradă în centrul capitalei Caracas, cu intenţia de a mărşălui spre sediul Comisiei Electorale Naţionale.

Citește și: Acesta e cel mai tare imn al unui partid politic din România / VIDEO

Însă militari ai Gărzii Naţionale şi poliţişti au înconjurat şi blocat piaţa unde manifestanţii intenţionau să se adune, astfel că protestatarii s-au răspândit în schimb pe străzile din apropiere, fluturând steaguri şi strigând sloganuri anti-Maduro.

Forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa circa 100 de protestatari pe una dintre străzi, potrivit unor martori.

Citește și: Sora lui Jean de la Craiova, legături cu Dorin Cocoș: Ce a spus fostul soț al Elenei Udrea la DNA

Manifestanţii au ieşit în stradă la apelul coaliţiei de opoziţie, Masa Unităţii Democratice (MUD), majoritară în parlament. Proteste erau programate în circa 20 de oraşe, unde manifestanţii ar urma să se îndrepte spre sediile autorităţilor electorale, relatează AFP.

La Caracas, 14 staţii de metrou au fost închise miercuri dimineaţă, complicând deplasarea în capitală.

Citește și: Acestea sunt profețiile bibilice care prevestesc islamul

Autorităţile nu au autorizat aceste proteste.

Noile manifestaţii vin la o zi după un duel între cele două tabere: opoziţia, majoritară în parlament, a făcut apel la armată şi la populaţie să nu se mai supună puterii, în timp ce preşedintele Maduro a invocat riscul de 'fraudă' pentru a exclude organizarea referendumului care i-ar pune poziţia în pericol.

Citește și: De la 1 iulie, pungile de plastic vor fi interzise: Cu ce vor fi înlocuite

Ca răspuns, în noaptea de marţi spre miercuri, Adunarea Naţională a respins decretul prezidenţial privind 'starea de excepţie'. Deputaţii, care au votat prin ridicare de mâini, au spus că 'starea de excepţie' "adânceşte grava alterare a ordinii constituţionale şi democratice prin care trece Venezuela".

Jafurile, linşajele şi protestele s-au înmulţit în Venezuela, unde electricitatea şi accesul la serviciile publice sunt limitate, alimentând numeroasele nemulţumiri ale venezuelenilor, care deja trebuie să stea cu orele la cozi la magazine.

Citește și: Cum a ajuns un zidar să aibă 600 de milioane de dolari în conturi

Experţii vorbesc despre riscul 'exploziei' acestei ţări şi al confruntărilor civile, în contextul în care şase venezueleni din zece dezaprobă felul în care preşedintele Maduro administrează ţara, conform Institutului Datanalisis.

O demonstraţie anti-Maduro de miercurea trecută a degenerat de asemenea în violenţe, forţele de ordine folosind gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre.

Citește și: Proiectul de lege prin care gravidele ar putea să nu mai plătească analizele

Maduro, un fost şofer de autobuz în vârstă de 53 de ani, care a câştigat la limită alegerile după moartea fostului lider Hugo Chavez, în 2013, îi acuză pe liderii opoziţiei că încearcă o lovitură de stat cu ajutorul SUA, scrie agerpres.ro.

Washingtonul, care respinge acuzaţiile că ar avea vreo implicare în desfăşurarea evenimentelor din Venezuela, şi-a exprimat marţi din nou îngrijorarea privind situaţia din această ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.