Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdict în instanță împotriva lui Victor Ponta: Guvernul a făcut EXCES de putere

ponta

Verdict în instanță împotriva lui Victor Ponta: Guvernul a făcut EXCES de putere! Guvernul a făcut exces de putere prin faptul că nu a organizat alegeri la şefia Consiliului Judeţean Cluj, funcţie rămasă vacantă după demisia lui Horea Uioreanu, arată judecătorii Curții de Apel Cluj în motivarea deciziei prin care obligă Executivul să organizeze scrutinul.

În motivarea magistraților Curții de Apel Cluj, făcută publică miercuri, la o lună și trei zile de la pronunțarea sentinței prin care Guvernul este obligat să organizeze alegeri anticipate la Consiliul Județean Cluj, se arată că Executivul a refuzat să organizeze alegeri anticipate în termenul legal prevăzut de lege, de 90 de zile, aspect catalogat de magistrați ca fiind “exces de putere”.

“Conform aceluiași act normativ (n.r. - Legea nr. 544/2004 care reglementează termenul legal de organizare a alegerilor anticipate) se asimilează actele administrative și refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau interes legitim. În sensul legii, termenul de refuz nejustificat de a soluționa o cerere constituie exprimarea explicită cu exces de putere a voinței de a nu rezolva o cerere a unei persoane, iar exces de putere semnifică exercitarea dreptului de apreciere al autorității prin încălcarea limitelor prevăute de lege sau prin încălcarea drepturilor”, se arată în motivarea magistraților de la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit acestora, Guvernul a motivat faptul că nu a organizat alegeri anticipate pentru conducerea CJ Cluj cu faptul că un astfel de demers ar fi fost costisitor și ar fi dezechilibrat bugetul de stat, însă magistrații susțin că termenul de 90 de zile stabilit prin lege era suficient și pentru rezolvarea eventualelor probleme de natură financiară.

“Ținând cont de exigențele interesului unei comunități, dar și de greutățile întâmpinate în finalizarea procedurilor de organizare a alegerilor parțiale inclusiv sub aspectul financiar, legiuitorul a stabilit un termen rezonabil. Ori în condițiile în care legea stabilește un termen rezonabil, iar echilibrul interesului comunității locale o impune, nu se poate reține o justificare în sensul evocat de pârât”, se arată în motivarea Curții de Apel Cluj.

PNL Cluj a intentat proces Guvernului pentru că nu a organizat alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, câştigându-l, în 3 aprilie, la Curtea de Apel Cluj, însă sentinţa nu este definitivă. La proces, Executivul a trimis doar o întâmpinare în care arăta că la Cluj nu au fost organizate alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj pentru a nu irosi "nejustificat bani de la bugetul de stat".

Guvernul mai poate ataca sentinţa Curţii de Apel Cluj la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de 15 zile de la publicarea motivării.

Tot în aprilie, premierul Victor Ponta declara că va respecta decizia finală a instanţei în cazul alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, dar aprecia drept "stupidă” ideea organizării unui scrutin după sistemul actual, când acesta va fi schimbat.

"Voi respecta decizia finală a instanţei, dar vreau să explic ceva. Am spus cu toţii, inclusiv PNL, că schimbăm sistemul de vot. Dacă îl schimbăm, atunci să facem alegeri după noul sistem. E cel puţin stupid să spui că vrei să schimbi sistemul de vot, dar vrei să faci alegeri după sistemul vechi, mai ales că este mai puţin de un an până la alegeri. Ideea este să stabilim în ce fel votăm. Şi acum la conducerea CJ Cluj se află PNL-PDL-UDMR, vor fi şi în continuare până la alegeri şi nu îi împiedică nimic”, spunea Ponta.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a rămas vacantă în 6 octombrie 2014, când prefectul judeţului, Gheorghe Ioan Vuşcan, a emis ordinul prin care se constată încetarea de drept a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean al lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia.

Horea Uioreanu a fost arestat preventiv în 29 mai 2014 alături de oamenii de afaceri Vasile Pogăcean şi Ioan Bene, pentru fapte de corupţie, iar în 23 iunie 2014 a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnatură privată şi complicitate la spălare de bani.

În prezent, Consiliul Judeţean Cluj este condus de vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte Vakar Istvan (UDMR), notează mediafax.ro

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.