Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdictul lui Cozmin Gușă: 'Rușii vor ieși cu greu din operațiunile din Kazahstan' - VIDEO

Gușă

Comandantul Forțelor Aeropurtate ale Forțelor Armate Ruse, general-colonelul Andrei Serdyukov, va conduce trupele de menținere a păcii CSTO din Kazahstan. Analistul Cozmin Gușă consideră că prin această mutare rușii o să iasă cu greu din Kazahstan.

„În filmarea de azi președintele țării zice că a dat ordin trupelor sa tragă la nimicire și fără preaviz în oricine va încerca acțiuni ilegale. În paralel Russia Today rulează imagini cu luptele sub gloanțe din Almaty din această dimineață.

Și ca să pricepeți cât de greu vor mai ieși rușii din KAZ, securizându-și teritoriul și influența la “chemarea conducerii legitime a țării”, vă informez că Andrei Serdiucov, Comandantul trupelor de parașutiști ai RU a fost numit și comandat al misiunii de pacificare în KAZ, fiind un General cu trei stele. El a declarat că în ultimele 24 de ore 70 de avioane militare ai transportat militari și muniția necesară, continuând și azi transporturile, iar toți militarii sunt cu mare experiență de luptă”, a spus Cozmin Gușă.

Tot astăzi președintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a spus că a dat armatei ordin să tragă fără avertisment în manifestanți. Autoritățile nu vor negocia cu protestatarii.

Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de "criminali înarmaţi au fost lichidaţi" şi peste 3000 dintre ei au fost arestaţi. De asemenea, potrivit ministerului, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor.

Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de proteste care au izbucnit duminică în vestul teritoriului după o creştere a preţului gazelor şi s-a extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei "forţe colective de menţinere a păcii" a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

Statele Unite au avertizat joi trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan pentru a sprijini puterea care se confruntă cu revolte, împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de "preluare a controlului" asupra instituţiilor ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.