Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vergil Chițac: Exploatarea gazelor din Marea Neagră va schimba radical, în bine, rolul Mării Negre în arhitectura de securitate energetică a Europei

F. P.
stirileprotv.ro
Vergil Chițac

Războiul din Ucraina schimbă în mod dramatic și radical arhitectura de securitate a lumii în care trăim, generând totodată nu doar crize, ci și oportunități, a declarat Vergil Chiţac, primarul Constanţei, la FOREN (Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală și de Est).

„Acest război confirmă și mărește importanța strategică a Mării Negre și, mai mult, importanța strategică a municipiului Constanța ca pol de stabilitate și dezvoltare în nord-vestul Mării Negre.

Principalele oportunități sunt deja evidente: extracția de gaz din perimetrele marine actuale și viitoare (în principal perimetrului offshore XIX Neptun), precum și preluarea funcțiilor de export de produse cerealiere din Ucraina spre piețele europene și mondiale prin portul Constanța.

Exploatarea gazelor din Marea Neagră va schimba radical, în bine, rolul Mării Negre în arhitectura de securitate energetică a Europei. Estimările cele mai optimiste apreciază că acest perimetru ar conține rezerve de gaze de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi, iar marea majoritate a estimărilor creditează perimetrul cu rezerve de cca 80 de miliarde de metri cubi. Modificarea Legii Offshore, esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep, face posibilă deja accelerarea acestui proiect. Dacă adăugăm la proiectul Neptun Deep și alte perimetre aflate acum în exploatare sau în proiectare, avem deja imaginea perfectă a unui potențial care așteaptă doar politici publice favorizante pentru a se exprima”, a declarat Chițac, potrivit Financial Intelligence.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.