Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vergil Chițac, primarul Constanței: Vom subvenționa consistent creșterea prețului la energie pentru a proteja populația

Primaria Constanta
Vergil Chițac

După ce ieri, la București președintele Klaus Iohannis, a declarat că, pe fondul situaţiei actuale de pe piaţa gazelor naturale, este necesară protejarea consumatorilor vulnerabili şi a economiei în ansamblul său, tot ieri, la Constanța, primarul liberal Vergil Chițac a anunțat, în același spirit, că va supune aprobării Consiliului Local creșterea subvenției pentru gigacalorie. Măsura este menită să amortizeze pentru constănțeni pe cât posibil povara creșterii dramatice în toată Europa a prețului la gaze naturale.

“/.../ Nu ascund faptul că urmează o iarnă grea. Toată Europa, nu doar Constanța, nu doar România, se confruntă cu provocarea unui val de scumpiri la energie cum nu a mai fost de mult timp. Așadar, contextul internațional nu ne este favorabil, din păcate. Valul de scumpiri-record la gazele naturale a ajuns pe întreg continentul, iar România nu a fost nici ea ocolită.

/.../ Nu vom lăsa această greutate pe umerii dumneavoastră și vom face tot posibilul să vă protejăm și să subvenționăm consistent această creștere. În medie, gigacaloria va costa cu 30% mai mult pentru consumatorii finali, față de dublu, cât reprezintă creșterea în fapt”, a ținut să precizeze edilul liberal. Altfel spus, fără decizia primăriei, creșterea ar fi fost de 100% pentru constănțeni, iar prin intervenția acesteia va fi de 30%.

Sunt măsuri de criză, îngreunate în România, nu doar în Constanța și de bine-cunoscuta problemă a infrastructurii vechi de zeci de ani care generează pierderi uriașe în rețea. Tot ieri, autoritățile de la Roma au anunțat măsuri pe termen scurt pentru a compensa aşteptata creştere a preţurilor la energie şi lucrează la o reformă pe termen mai lung privind facturile la energie – până acum, Italia a alocat deja aproximativ 1,2 miliarde de euro  în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei. Intervenţia a dus la reducerea creşterii preţului electricităţii la 9%, faţă de un avans de 20% înainte de intervenţia statului.

Tot ieri, guvernul francez a anunțat prin purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal,că ia în calcul extinderea programului de acordare de vouchere pentru energie la mai multe gospodării, în încercarea de a ușura costul creșterii facturilor la energie.

Iar la începutul acestei săptămâni, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să scadă preţurile la electricitate care au crescut exploziv în ultima perioadă.

Toate aceste măsuri intervin într-un moment în care guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile abia începeau să-și revină post-pandemie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.