Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tribunalul UE a suspendat temporar aplicarea Certificatului Verde pentru intrarea în Parlamentul European/ UPDATE

parlamentul european

Tribunalul UE a suspendat pe data de 5 noiembrie 2021 decizia biroului Parlamentului European prin care era condiționată intrarea în Parlamentul European a oricărei persoane, inclusiv a europarlamentarilor, de deținerea unui Certificat Verde, se arată într-un comunicat al europarlamentarului român Cristian Terheș.

UPDATE: Serviciul Juridic al Parlamentului European transmite că decizia se va aplica doar în cazul europarlamentarilor care au făcut acțiunea în justiție. Pentru toți ceilalți obligativitatea certificatului verde rămâne valabilă - (integral la sfarsitul articolului)

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Cristian Terhes anunță că Tribunalul UE a suspendat pe data de 5 noiembrie decizia privind obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în Parlamentul European.

Acesta susține că suspendarea nu este definitivă, ea putând fi înlocuită sau revocată în orice moment.

„Tribunalul UE a suspendat pe data de 5 noiembrie 2021 decizia biroului Parlamentului European prin care era conditionata intrarea in Parlamentul European a oricarei persoane, inclusiv a europarlamentarilor, de detinerea unui Certificat Verde. Suspendarea este temporara, putand fi revocata sau inlocuita oricand pana la finalul procesului.

Actiunile de suspendare si anulare a acestei decizii au fost deschise atat de catre o serie de europarlamentari, cat si de o serie de angajati ai Parlamentului European, toti acestia fiind reprezentati de firma de avocatura „Notre Bon Droit””, a scris acesta.

Totodată, el susține că această măsură abuzivă a fost protestată atât de sindicatele angajaților din Parlament cât și de europarlamentari. Mai exact, mai mulți europarlamentari au trimis o scrisoare președintelui Sassoli în care solicitau revocarea măsurii abuzive.

„Biroul Parlamentului European, intr-o actiune abuziva ce a avut sprijinul majoritatii grupurilor politice, cu precadere PPE (unde e PNL), Renew (unde e USR) si S&D (unde e PSD), a decis pe data de 27 octombrie 2021 ca in incinta Parlamentului European de la Bruxelles, Strasbourg si Luxembourg nu se va putea intra decat daca se prezinta la intrare Certificatul Verde. Decizia se aplica, incepand cu data de 3 noiembrie, atat europarlamentarilor, cat si angajatilor si vizitatorilor in Parlamentul European.

Impotriva acestei masuri abuzive au protestat atat sindicate ale angajatilor din Parlament, cat si europarlamentari.

De exemplu, zeci de europarlamentari au cosemnat o scrisoare adresata presedintelui Sassoli cerandu-i sa revoce aceasta masura abuziva.

In doua conferinte de presa europarlamentarul Cristian Terhes (PNTCD – Grupul ECR), impreuna cu alti europarlamentari, au aratat abuzul acestei masuri, cerandu-i public presedintelui Parlamentului European sa revoce aceasta decizie”, a mai adăugat acesta.

Ultima mișcare a fost făcută pe data de 4 noiembrie, când cinci europarlamentari au mers la Tribunalul UE unde au contestat decizia, cerând anularea ei, acesta fiind și motivul principal pentru care s-a decis suspendarae certificatului verde temporar.

„Pe data de 4 noiembrie 2021, cinci europarlamentari au contestat la Tribunalul UE aceasta decizie, cerand atat anularea, cat si suspendarea ei. Cei cinci europarlamentarii care au deschis acest proces sunt Robert Roos, Anne-Sophie Pelletier, Francesca Donato, Virginie Joron si inca un europarlamentar care a cerut sa fie anonim.

Presedintele Tribunalului UE M. van der Woude a decis pe data de 5 noiembrie suspendarea acestei decizii in cazul reclamantilor, aratand ca:

„4. In aceasta etapa a procedurii, avand in vedere interferenta in exercitarea deplina si activa a mandatelor reclamantilor, sustinerile cuprinse in cererea de masuri provizorii, chiar daca sunt stabilite, justifica adaptarea status quo-ului pana la care presedintele Tribunalul examineaza mai detaliat argumentele partilor.

5. In aceste imprejurari, apare necesar, in interesul bunei administrari a justitiei, sa se suspende executarea deciziei atacate prin limitarea conditiilor de acces al reclamantilor in sediul Parlamentului European la conditia unui auto-test negativ. Daca rezultatul este pozitiv, acest test trebuie urmat de un test PCR. In cazul unui rezultat pozitiv la ultimul test, Parlamentul European poate refuza accesul solicitantilor la sediul sau.””, a adăugat acesta.

El le-a mai recomandat totodată românilor să lupte pentru drepturile și libertățile lor, în contextul în care se observă prezența unui sistem abuziv și ilegitim care s-a întors împotriva cetățenilor.

„Concluzionand, presedintele Tribunalului UE a atabilit in dispozitivul ordonantei ca:

„1) Executarea Hotarârii Biroului Parlamentului European din 27 octombrie 2021 privind normele exceptionale de sanatate si siguranta care reglementeaza accesul in cladirile Parlamentului European la cele trei locuri de munca ale acestuia SE SUSPENDA pana la data ordinului de incetare a acestei proceduri sumare.

2) Domnul Robert Roos, doamnele Anne-Sophie Pelletier, Francesca Donato, Virginie Joron si IC pot accesa sediile Parlamentului European pe baza unui autotest negativ. Daca rezultatul este pozitiv, acest test trebuie urmat de un test PCR. In cazul unui rezultat pozitiv la ultimul test, Parlamentul European poate refuza accesul solicitantilor la sediul sau.”

„Suspendarea, chiar daca temporara, de catre Tribunalul UE a deciziei Parlamentului European de conditionare a accesului in sediile sale de posesia unui Certificat Verde demonstreaza abuzul acestei decizii si, implicit, ineficienta acestui certificat care, in fapt, nu certifica nimic, cata vreme cineva vaccinat se poate infecta si poate raspandi boala, iar cineva testat e certificat ca nu e infectat doar la momentul testului”, a spus Cristian Terhes, europarlamentar PNTCD.

Actiunile europarlamentarilor ce se opun acestei conditionari vor continua pana cand aceasta decizie va fi anulata definitiv si se va reveni la normalitate.

„Recomandarea pe care o fac tuturor romanilor este sa se lupte pentru propriile drepturi si libertati. E clar ca avem de-a face cu un sistem abuziv si ilegitim, care s-au intors impotriva propriilor cetateni, pentru a-i domina, a-i inrobi si a-i supune. E chemarea si obligatia noastra, a tuturor, sa luptam pentru libertate”, a concluzionat Terhes.

UPDATE:

Referitor la informațiile privind suspendarea măsurii care solicită prezentarea Certificatului digital COVID pentru accesul în clădirile Parlamentului European, care au circulat astăzi în spațiul public, Parlamentul European aduce următoarele precizări:  
Serviciul juridic al PE a primit astăzi comunicarea oficială a deciziei luate de președintele Tribunalului UE. Această decizie se aplică doar persoanelor care au contestat la Tribunal măsura PE (cinci deputați în Parlamentul European și un număr de angajați ai PE) și prevede suspendarea temporară a măsurii privind solicitarea Certificatului la intrarea în sediile Parlamentului European. 
Certificatul digital COVID rămâne în vigoare în Parlamentul European.
Accesul la sediul PE pentru persoanele anterior menționate se poate face cu condiția prezentării rezultatului negativ al unui test PCR sau efectuarea pe loc a unui test rapid al cărui rezultat să fie negativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.