Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste ULTIM MOMENT despre trecerea la zona euro - Activitatea Guvernului Dăncilă poate întârzia procesul

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorel Ștefan

Viorel Ștefan, vice prim-ministru, a apreciat, miercuri, că, până la finele acestui an, se dorește să fie prezentat calendarul pentru adoptarea monedei euro de către România, în condițiile înc are orizontul de timp propus de Comisia pentru euro este 2024-2026, scrie Mediafax.

„Până la sfârșitul anului sperăm să se finalizeze negocierea agendei între forțele politice și să venim cu forma finală a parcursul (n.red. – la moneda euro”, a afirmat, miercuri, Viorel Ștefan, vice prim-ministru, în cadrul „Forumului Capitalului românesc”.

Comisia Naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro s-a reunit pentru ultima oară marți, la Palatul Victoria, iar, în cadrul acestei întâlniri, au fost discutate proiectele finale ale documentelor ce vor sta la baza pregătirii trecerii la moneda unică europeană, a reamintit vicepremierul.

Raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro și Planul naţional de adoptare a monedei euro sunt rezultatul consultărilor cu reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, conducerea Academiei Române, consilieri din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, precum și reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor şi structurilor asociative, potrivit unui comunicat de presă al Guvernul transmis marți.

„În contextul discuțiilor pe marginea raportului de fundamentare, majoritatea covârșitoare a membrilor Comisiei au aprobat ca obiectiv realist pentru adoptarea monedei euro de către România orizontul de timp 2024-2026. Acest document analizează în detaliu modul în care funcționează zona euro, cum poate influența acest lucru intrarea României în zona euro și gradul de pregătire al economiei românești pentru implementarea acestui obiectiv”, au precizat reprezentanții Executivului.

Citește și: Victor Ponta a EXPLODAT după lovitura încasată de la PSD: Au acceptat să fie ciuma roșie pentru cei care i-au votat

Studiul prezintă trei scenarii care arată perioada de timp în care România ar putea ajunge la o masă critică de convergență reală și structurală de 70%, 75%, respectiv 80%, în funcţie de două rate de creştere medii anuale: o rată de creștere de 4%, plecând de la media ratelor de creştere PIB real din perioada 2000-2017 şi o rată mai optimistă, de 5%, plecând de la ipoteza că România îşi va îmbunătăţi contribuţia factorilor de producţie la creşterea potenţială şi că va implementa reforme structurale favorabile creşterii economice.

În cazul unei ţinte stabilite de 70% din media ZE19 (zona euro cuprinde în prezent 19 țări dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene), România poate atinge acest nivel în șase ani, dacă înregistrează o rată de creştere medie de 4% pe an sau în patru ani cu o rată de creștere de 5%.

„În scenariul în care România îşi propune să atingă 75% din media ZE19 (nivel cel mai indicat pentru economia României, după cum rezultă din Raport), aceasta se poate realiza într-un interval de 9 ani (dacă se păstrează rata medie de creştere istorică de 4% pe an) sau în 6 ani în contextul unei creşteri cu o rată medie de 5% pe an”, au subliniat reprezentanții Executivului.

De asemenea, membrii Comisiei de pregătire a aderării României la moneda euro au subliniat faptul că, pe lângă atingerea acestor indicatori, sunt extrem de importante două aspecte pentru pregătirea temeinică și atingerea unei convergențe reale, astfel încât aderarea la moneda euro să producă beneficii pentru societate.

„În primul rând, este vitală creșterea competitivității și asigurarea unei creșteri economice sustenabile, bazată pe produse cu tehnologie înaltă, cu valoare adăugată mare şi cu inovare. În egală măsură, este importantă pregătirea intrării României în mecanismul european al ratelor de schimb – ERM II, etapă premergătoare aderării la zona euro”, au precizat reprezentanții Guvernului.

Citește și: Victor Ponta a EXPLODAT după lovitura încasată de la PSD: Au acceptat să fie ciuma roșie pentru cei care i-au votat .

Urmare a consultărilor permanente în acest format și a documentelor finalizate, va fi propusă partidelor parlamentare o declarație politică de asumare a Planului Național de adoptare a monedei euro.

Comisia Naţională a avut mandatul de a elabora: raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro; proiectul Planului Naţional de adoptare a monedei euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.