Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste URIAȘĂ pentru români: De ce comisioane am putea SCĂPA atât în țară cât și în UE

taripebi.ge
credit card

Un proiect ANPC propune ca deschiderea si inchiderea unui cont de plati, dar si retragerea de numerar, sa fie gratuit, potrivit Profit.ro.

Proiectul transpune de fapt in legislatia romaneasca o directiva europeana din 2014 si ar fi trebuit demult aplicat. El prevede ca deschiderea si inchiderea unui cont de plati si retragerea de numerar la ATM sau la ghiseu sa fie gratuite pentru romani atat in tara cat si pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Citește și: Averile miliardarilor moldoveni s-au evaporat în Rusia. Chişinăul cere ajutorul FBI

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatrorilor a venit cu ultima formă a proiectului de lege privind conturile de plăți. Deschiderea și închiderea unui cont de plăți, precum și retragerea de numerar pe teritoriul Uniunii Europene, de la ghișeu sau bancomat sunt gratuite pentru titularii conturilor de bază, adică acele conturi care asigură serviciile folosite de majoritatea utilizatorilor. Proiectul de lege asigură transpunerea Directivei 92/2014, și ar trebui depus la Parlament, dacă va fi adoptat de Guvern, după ce termenul limită a fost depășit cu mai bine de jumătate de an. ANPC a mai publicat până acum două proiecte de ordonanță, care n-au mai fost adoptate de Executiv. Directiva are ca scop principal să crească accesul populației la serviciile de plată, în condițiile în care doar 6 din 10 români au cont bancar.

Și consumatorii care nu sunt vulnerabili vor beneficia de gratuități la închiderea, deschiderea de conturi și “servicii care permit retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene, dintr-un cont de plăți la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituției de credit”. Gratuitatea este valabilă pentru conturile de bază, care oferă cam toate serviciile necesare unui client, de la plăți cu cardul la debitare directă sau transfer de credit în alte conturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.