Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste uriașă pentru bolnavii de diabet: A apărut tratamentul care înlocuiește insulina - Pacienții nu vor mai avea nevoie de injecții timp de 5 ani

New Scientist
Diabet

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat o nouă terapie pentru diabetul de tip 1, prin care persoanele cu această afecțiune primesc celule pancreatice donate capabile să producă insulină.

Prima terapie celulară pentru diabetul de tip 1 a fost aprobată de către Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) la 28 iunie. Medicamentul, denumit Lantidra, constă într-o perfuzie de celule pancreatice producătoare de insulină de la un donator decedat. Este primul tratament aprobat pentru persoanele cu diabet de tip 1 care nu își pot regla nivelul de zahăr din sânge cu ajutorul injecțiilor sau perfuziilor standard de insulină, conform NewScientist.

Diabetul de tip 1 este o afecțiune cronică în care sistemul imunitar al organismului atacă din greșeală celulele din pancreas care produc insulină. Hormonul ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge prin deplasarea glucozei din sânge în celule pentru energie.

Persoanele care suferă de această afecțiune trebuie să își verifice nivelul de zahăr din sânge de mai multe ori pe zi și să își administreze insulină în mod corespunzător pentru a menține aceste niveluri într-un interval sigur.

Cu toate acestea, unele persoane cu diabet zaharat de tip 1 se luptă să prevină nivelurile ridicate de zahăr din sânge cu ajutorul insulinei, fără a corecta în mod excesiv nivelurile prea scăzute de zahăr din sânge, provocând hipoglicemie. Alții pot dezvolta, de asemenea, o inconștiență a hipoglicemiei, adică atunci când o persoană nu este capabilă să observe scăderi ale glicemiei și, prin urmare, nu poate interveni pentru a împiedica scăderea și mai mult a acesteia.

"Hipoglicemia severă este o afecțiune periculoasă care poate duce la leziuni rezultate din pierderea cunoștinței sau convulsii", a declarat Peter Marks de la Centrul pentru evaluarea și cercetarea produselor biologice al FDA într-un comunicat de presă. "Aprobarea de astăzi, prima terapie celulară de până acum pentru tratarea pacienților cu diabet de tip 1, oferă persoanelor care trăiesc cu diabet de tip 1 și hipoglicemie severă recurentă o opțiune suplimentară de tratament pentru a ajuta la atingerea nivelului țintă al glicemiei."

Lantidra este o perfuzie unică care administrează celule pancreatice de la donator în vena principală a ficatului. Cei care o primesc trebuie să ia medicamente imunosupresoare pentru a împiedica sistemul lor imunitar să deterioreze celulele donatorului, care secretă insulină. În prezent, medicamentul este aprobat pentru adulții cu diabet de tip 1 care se confruntă cu episoade repetate de glicemie foarte scăzută în ciuda unui control intens și a unei educații intense privind diabetul.

FDA a luat această decizie pe baza a două studii clinice în care 30 de participanți au primit între una și trei perfuzii de medicament. Aproximativ 70% dintre aceștia nu au mai avut nevoie să ia insulină timp de un an sau mai mult după perfuzie, iar 30% nu au avut nevoie să o ia timp de peste cinci ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.