Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vestea care ar putea schimba complet Valea Jiului: Anunțul făcut de ministrul Energiei

Facebook
Mineri

Vestea care ar putea schimba complet Valea Jiului: Anunțul făcut de ministrul Energiei

Complexul Energetic Valea Jiului, o nouă companie, va prelua activele Complexului Energetic Hunedoara, a declarat, luni, la o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"În Valea Jiului am reuşit să rezolvăm o problemă care se lăsa aşteptată de ani de zile şi să dăm un viitor pentru cei 2.032 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara este în pragul falimentului şi oamenii de acolo au stat în permanenţă cu temerea că nu vor putea fi plătiţi. Am reuşit să înfiinţăm o nouă companie, Complexul Energetic Valea Jiului. Ea pleacă, practic, de la o foaie curată, fără datorii. Pleacă, de asemenea, cu activele de la Complexul Energetic Hunedoara. Acestea au fost date în plată şi le-a preluat noua companie. Asta înseamnă cele patru mine şi instalaţiile aferente, plus termocentrala de la Paroşeni", a spus Sebastian Burduja.

Şeful de la Energie a afirmat că a coborât în subteranul minei Livezeni, singura din cele patru cu mecanizare, dotată cu un utilaj din anii '80, de fabricaţie sovietică, pe care specialiştii de la Complexul Energetic s-au străduit să-l ţină în funcţiune şi au şi reuşit, fiind un ''mic miracol al creativităţii româneşti" faptul că acest utilaj continuă să furnizeze producţie de huilă în prezent.

Ce spune Sebastian Burduja

"Practic, ne dorim nu doar un pansament pentru Valea Jiului şi să spunem că, în conformitate cu angajamentele României din PNRR, din Legea decarbonizării, vorbim despre 2030, respectiv 2032 pentru punerea în siguranţă a celor patru mine în două etape, ci şi de noi proiecte pentru această nouă companie. Direcţiile pe care mergem sunt posibila explorare şi exploatare a cuarţului şi suntem într-o corespondenţă cu ANRM pentru a vedea dacă este posibil, din perspectiva reglementărilor, să facem asta. Ulterior vom face şi analiză economică. De asemenea, grupul pe gaz în parteneriat cu Romgazul. Acolo ne uităm inclusiv la soluţii de captare de dioxid de carbon, pentru că vom avea această problemă mai devreme sau mai târziu. Putem produce pe gaz, dar tot este o sursă de producţie poluantă, sigur, mult mai prietenoasă cu mediul decât cărbunele, dar tot poluează. De asemenea, două posibile microhidrocentrale din Valea Jiului şi, nu în ultimul rând, un set de proiecte în zona parcurilor fotovoltaice, pentru care deja Complexul Energetic Valea Jiului a identificat terenurile necesare. Sunt capacităţi în jur de 20-30 de megawaţi putere instalată, pe care ne-am dori să le realizeze în parteneriat cu Hidroelectrica, Hidroelectrica având deja experienţa unor companii de proiect, împreună cu OMV Petrom sau cu Tinmar pentru dezvoltarea de parcuri fotovoltaice. Aşadar, cred că avem premisele să avem un viitor în Valea Jiului şi ne-am bucurat că, împreună cu sprijinul prim-ministrului, al Guvernului României, am reuşit să promovăm trei acte normative extrem de complicate", a explicat Burduja.

Potrivit acestuia, actele normative vizau: darea în plată, operaţionalizarea companiei Complex Energetic Valea Jiului şi un ajutor de stat de 70 de milioane de lei.

Ministrul Energiei a precizat că acest ajutor de stat este doar un pas, iar în cel mult două luni va fi nevoie de un nou pachet de ajutor de stat.

"Estimăm o sumă de 350 de milioane de lei pentru acest al doilea pachet şi sigur că până în 2032 va fi nevoie şi de altă intervenţie, de un alt proces de susţinere din partea bugetului de stat, aşa cum toate statele europene care şi-au pus în siguranţă minele de cărbune au beneficiat şi de sprijin sub forma unor ajutoare de stat. Aceasta e situaţia din Valea Jiului", a mai spus Sebastian Burduja.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.