Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești BUNE pentru companiile din România, AMENINȚATE de FALIMENT: afacerile pot primi ajutor de stat de la UE

faliment

Companiile cu activitate în România, atât start-up-uri, IMM-uri, cât şi grupuri de firme sau multinaţionale, au la dispoziţie, pe finalul acestui an, finanţări nerambursabile de peste două miliarde de euro destinate investiţiilor directe, reprezentate fie prin finanţări europene, fie prin ajutor de stat, arată o analiză a REI Finance Advisors.

Anul 2021 a fost unul de tranziţie între cele două programe de finanţare europeană 2014 - 2020 şi 2021 - 2027, cu resurse ce au provenit, în cea mai mare parte, din realocări de fonduri ale axelor de finanţare mai vechi, dar şi un preambul de finanţări pentru exerciţiul următor de finanţare, care va pune la dispoziţia României circa 80 de miliarde de euro, conform unui comunicat al companiei remis, vineri, AGERPRES. Agricultura, sectorul de producţie sau domeniul construcţiilor sunt doar câteva dintre ramurile finanţabile în perioada următoare, cu alocări totale de peste două miliarde euro, în proiecte pentru care se poate obţine un sprijin nerambursabil cuprins între 50 şi 95% din valoarea investiţiei, arată analiza.

Comisia Europeană a anunţat zilele trecute disponibilitatea imediată de fonduri pentru finanţarea mai multor proiecte pentru investiţii, iar companiile interesate au la dispoziţie o serie de paliere de finanţare ce pot ajuta la dezvoltarea afacerilor. Acţiunea 4.1.1 "Investiţii în activităţi productive" este o axă de finanţare din REACT-EU, cu o alocare totală de 358 milioane euro, pentru care Comisia Europeană (CE) a validat deja bugetul pentru ţara noastră. Ghidul a fost în consultare până la sfârşitul lunii septembrie şi se aşteaptă Ghidului final la începutul lunii noiembrie, care va anunţa condiţiile finale şi data deschiderii sesiunii, cel mai probabil în prima parte a lunii decembrie, pe principiul "primul venit, primul servit".

"Pentru acest palier de finanţare este necesar ca aplicanţii să fi înregistrat o scădere a cifrei de afaceri pe bilanţul din 2020 raportat la 2019. Grila de punctaj viza chiar o scădere de 30% şi investiţii de peste 90% în componente de mediu. Dat fiind procentul mare de finanţare nerambursabilă - de 85% - pentru companii mijlocii, 90% - companii mici şi 95% pentru microîntreprinderi, coroborat şi cu faptul că se acordă şi pe Bucureşti, este eligibilă inclusiv achiziţia de clădiri în procent de 50% din valoarea investiţiei şi grantul maxim de un milion euro, toate acestea făcând din acest proiect de finanţare o schemă extrem de atractivă. Sugerăm antreprenorilor să înceapă să definească o serie de potenţiale investiţii, să adune câte două oferte ce vizează echipamente eficiente energetic sau energie regenerabilă care să deservească investiţia, să pregatească certificatul de urbanism şi un deviz pentru o clădire "verde", asta în cazul în care doresc să solicite fonduri pentru construcţie, cum este specificat şi în Ghidul publicat de Ministerul Investitiilor şi Proiectelor Europene", a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Potrivit CE, schema va fi deschisă IMM-urilor care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele afectate în mod deosebit de epidemia de coronavirus, precum industria prelucrătoare, construcţiile, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transportul, depozitarea etc. Pentru a fi eligibile, societăţile trebuie să fi fost înfiinţate în România până la 31 decembrie 2018 şi trebuie să fi înregistrat profituri din exploatare pe parcursul anului 2019. Se preconizează că schema va aduce beneficii unui număr de aproximativ 4.000 de societăţi.

Sunt eligibile companii indiferent de cifra de afaceri sau numărul de angajaţi. În plus, nu există o corelare a cifrei de afaceri cu suma solicitată. Prin urmare, o companie cu cifra de afaceri de 10.000 lei poate solicita un milion euro dacă a înregistrat o scădere a rulajului, iar dacă va propune o investiţie "verde" va beneficia de un punctaj de minimum 70 puncte şi proiectul va putea fi depus în primele minute de la deschiderea sesiunii, explică consultanţii REI.

Aceştia reamintesc şi de HG 807/2014 reglementează o schemă de ajutor de stat, gestionată de Departamentul de Ajutor de Stat din cadrul Ministerului Finanţelor, care acordă finanţare nerambursabilă pentru proiecte de investiţii de minimum 4,5 milioane lei (circa 1 milion de euro), în cuantum de 10% - Bucureşti, 35% - Ilfov şi Vest (Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara) şi 50% - restul ţării.

Pot solicita fonduri atât start-up-uri, care nu au mai mult de 3 situaţii financiare depuse sau existente, cât şi companiile mari, care au înregistrat profit în unul din ultimii 3 ani şi nu se află în dificultate. Mai mult, alocarea pe această schemă a fost suplimentată cu încă 550 milioane euro în vara acestui an, prin HG 760/2021, ajungând la un buget total de 1,45 miliarde euro. În plus, au fost incluse pe lista eligibilităţii companiile de construcţii care pot acum să îşi achiziţioneze şi echipamente de tip excavatoare, staţii de asfalt, finisoare pe care le pot muta la punctele de lucru unde îşi desfăşoară activitatea.

"Sesiunea pe acest proiect de finanţare este deschisă, iar proiectele se depun la Ministerul de Finanţe, Departamentul de Ajutor de Stat, atât în format fizic cât şi online, iar Acordurile de Finanţare se pot obţine într-un interval cuprins între 3-6 luni. Sunt eligibile cheltuieli cu achiziţia de echipamente sau construirea de spaţii de producţie sau prestări servicii: depozitare, clinici medicale, hoteluri etc. Principala obligaţie a companiilor beneficiare prin HG 807/2014 este de a plăti în 5, maxim 7 ani - taxe şi impozite (cu noii angajaţi-strict pe proiect, impozit pe profit-strict pe proiect şi taxele la bugetul local pe clădirea finanţată) în cuantum egal cu grantul primit. Pentru a fi luate în calcul taxele cu noii angajaţi este necesară şi menţinerea numărului mediu de angajaţi de pe ultimele 12 luni. În cazul în care la sfârşitul celor 5-7 ani compania nu achită taxe în acelaşi cuantum cu grantul, aceasta trebuie să returneze strict suma neachitată, cu dobândă de 1,7%", a punctat Roxana Mircea.

Submăsura 4.1 "Investiţii în exploataţii agricole" este o axă de finanţare gestionată de Ministerul Agriculturii, cu o alocare estimată la 760 milioane euro, şi conţine 8 submăsuri care finanţează în cuantum de până la 90% proiectele, de la achiziţia de tractoare şi utilaje agricole până la construirea şi modernizarea de ferme zootehnice, abatoare etc.

Sunt eligibile: Persoana fizică autorizată, Întreprinderea individuală, Întreprinderea familială, Societatea în nume colectiv - SNC, Societatea în comandită simplă - SCS, Societatea pe acţiuni - SA, Societatea în comandită pe acţiuni - SCA, Societatea cu răspundere limitată - SRL, Societatea comercială cu capital privat, Institute de cercetare - dezvoltare, precum şi centre, staţiuni şi unităţi de cercetare-dezvoltare şi didactice, inclusiv universităţi având în subordine staţiuni de cercetare-dezvoltare şi didactice (definite potrivit legislaţiei naţionale în vigoare privind organizarea şi funcţionarea acestora) din domeniul agricol cu personalitate juridică, de drept public sau privat.

În cadrul celor 8 submăsuri sunt finanţate diferite tipuri de investiţii: Achiziţii simple de utilaje agricole şi/sau irigaţii, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal) - pachetul se aplică doar fermelor existente; Condiţionare şi procesare în fermă şi marketing-modernizare exploataţie (vegetal şi zootehnic, exceptând legumicultura şi cartofii) - aceste pachete se aplică doar fermelor existente; Tineri fermieri - achiziţie utilaje - pachetul se aplică doar fermelor existente; Investiţii în zootehnie (producţie primară, condiţionare şi marketing) - naţional şi montan- aceste pachete se aplică atât fermelor existente cât şi celor nou înfiinţate; Legume (inclusiv în spaţii protejate) şi cartofi (producţie primară, condiţionare şi marketing) - înfiinţare, extindere, modernizare - pachetul se aplică atât fermelor existente cât şi celor nou înfiinţate; condiţionare, procesare şi marketing - legume, cartofi - modernizare exploataţie - pachetul se aplică doar fermelor existente;

Pentru sub-măsura 4.2 - "Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole" sesiunile de depunere sunt deschise timp de 3 luni, însă fiecare companie are doar o lună la dispoziţie să depună proiectul, în funcţie de punctaj. Pe sub-măsura 4.1 sesiunea s-a deschis pe 25 octombrie şi se pot depune proiecte cu minimum 90 puncte, de pe 25 noiembrie se pot depune proiectele cu minimum 60 puncte, iar între 25 decembrie şi 25 ianuarie 2022 - cele cu minimum 30 puncte.

Pe sub-măsura 4.2 s-a deschis deja sesiunea în data de 8 octombrie şi se va închide pe 7 ianuarie, fiecare aplicant având o lună dedicată în care să depună proiectul, în funcţie de punctaj. REI Finance Advisors şi REI International Consulting, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii atât prin fonduri europene nerambursabile, cât şi pe scheme de ajutor de stat. Echipa REI Grup numără în prezent 50 de consultanţi, preponderent seniori, în cele nouă birouri regionale, cu o vastă experienţă în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.