Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune pentru Ponta de la Moș Crăciun

mos craciun

Un sondaj INSCOP vine ca o sanie trasă de reni cu un cadou nesperat pentru Victor Ponta. Câteva date ne atrag atenția. Să le recapitulăm:

  • Ponta are un grad de încredere de 20,2%. A scăzut, după demisie și tragedia de la Colectiv, doar 1,6%.
  • 36% dintre români cred că Ponta nu trebuia să-și dea demisia.
  • 41% dintre români au încredere în guvernul Cioloș, 35% nu au încredere în acest guvern.
  • 35% cred că guvernul Cioloș va fi mai bun decât guvernul Ponta, 34% cred că nu va fi mai bun.
  • 52% cred că țara merge într-o direcție greșită, 35% cred că țara merge într-o direcție bună, aproape aceleași cote ca și înainte de demisia lui Ponta și tragedia Colectiv.

demisia

Așadar, să le luăm pe rând. Ponta a plecat în urma unor manifestații populare după incendiul cu peste 60 de morți de la clubul Colectiv. A fost instalat un nou guvern, tehnocrat, fără o majoritate în Parlament, deci, la limita democrației.

Au devenit românii mai optimiști? Nu. Datele de sondaj arată că ponderea celor care cred că țara merge într-o direcție greșită se menține majoritară. S-a prăbușit Ponta la capitolul încredere? Nu, e o scădere nesemnificativă.  Chiar dacă 50% dintre români cred că e bine că și-a dat demisia, rămâne un nucleu dur de 36% al celor care cred că nu era nevoie să facă acest gest. Cum arată guvernul Cioloș? Rupe norii, reaprinde speranțele? Nici vorbă. Aici respondenții se împart cam jumătate-jumătate. Unii spun că au încredere în guvernul Cioloș, dar, cam tot atâția spun că nu au. Unii cred că cabinetul tehnocrat va fi mai bun decât guvernul Ponta, dar la fel de mulți cred pe dos.

Ne aflăm așadar într-o situație "pe muchie". Pe de o parte, veștile pentru Cioloș și Iohannis nu sunt prea bune. Noua lor construcție pare mai degrabă controversată și polarizatoare. O construcție fără partidele politice consacrate nici nu putea arăta altfel în sondajele de opinie. Un guvern ghidonat de capriciile Parlamentului, astăzi cu o geometrie variabilă din punct de vedere al majorităților, nu poate da acea combustie de optimism de care are nevoie societatea.

Același sondaj arată că după câștigarea alegerilor de către Iohannis, gradul de optimism a crescut brusc, inversând trendurile. Cei care credeau că direcția în care merge țara este bună și-au dublat ponderea, de la 24% la 56%. E adevărat că, douăsprezece luni mai târziu, trendul a revenit la aceeași stare de pesimism (scădere de la 56% șa 35% a ponderii celor care spuneau că direcția în care merge țara este bună).  Îngrijorător pentru Iohannis, am spune, deoarece un președinte nou instalat poate menține cel puțin doi ani optimismul cetățenilor, natural pentru un nou început.

Pe de altă parte, pentru Ponta veștile sunt bune. Nu a fost o ”prăbușire” și asta pentru că Ponta n-a fost considerat vinovat direct pentru ceea ce s-a întîmplat în noaptea de Halloween la clubul din Capitală, dar și pentru că Ponta a avut grijă, în special în a doua parte a anului trecut, să arunce, precum un autentic Moș Crăciun, cadouri la toate categoriile de populație: și la bugetari și la mediul de afaceri și la familiile cu copii. Cum pentru marea parte a românilor asta e tot ce contează la un demnitar în funcție publică, adică, ”să le dea”, fără niciun fel de precauții pentru viitor, Ponta rămâne încă bine instalat pe soclul popularității.

Rămâne doar să vadă ce va face cu acest capital de încredere bine conservat.

În PSD, noua conducere nu mai pare a fi dispusă să-l ia în seamă. Sigur, prudent, Dragnea se raportează pozitiv la ”guvernarea Ponta”, pe care încearcă să o marketizeze public ca ”guvernarea PSD”. Relațiile lui cu fostul premier sunt, evident, tensionate, încă din momentul în care Ponta a încercat să impună un interimar, în persoana Rovanei Plumb, iar Dragnea și ai lui au dejucat acest scenariu.

De partidul făcut de Ghiță nu s-a mai auzit nimic. Vechii săi parteneri sunt încă ezitanți. Oprea parcă ar vrea să fie tractat de PSD-ul lui Dragnea, Tăriceanu oscilează între a merge pe propriile picioare sau a face o alianță cu cei pe care i-a trădat după 25 de ani.

Fără îndoială că, rămânând singur și izolat, relativa conservare în ierarhiile de popularitate nu doar că nu prea contează, dar se va și diminua pe nesimțite. Cu cât Ponta își amână o revenire pe scena politică, cu atât ea va fi mai aproape de un eșec.

Nu e mai puțin adevărat că Ponta are un dosar trimis în instanță și ar putea primi o primă sentință în primăvara anului viitor. Amicul său, Șova, a fost lăsat din brațe de PSD și trimis de judecători în arest preventivi, un loc în care, spun gurile rele, Șova și-ar putea dezlega limba. Și nu mai e un secret pentru nimeni că afacerile lui necurate nu l-au ocolit pe fostul premier și președinte ale PSD.

Așadar, deși Crăciunul pare să-i aducă un frumos cadou lui Ponta, prin acest sondaj INSCOP, care îi arată că lumea nu l-a uitat și sunt destui care încă mai sunt atașați de el, deciziile privind viitorul depind de slalomul pe care va reuși să-l facă el și colegul său printre greșelile trecutului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.