Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veşti bune pentru studenţi: Proiect de plafonare a taxelor universitare/ DOCUMENT

facultatea de drept

În contextul dezbaterilor tensionate despre majorarea taxelor de şcolarizare la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, deputatul PSD Ioan Dîrzu a depus la Parlament o propunere legislativă pentru plafornarea taxelor universitare pe parcursul anului în curs şi al anului viitor.

"Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. După articolul 119, alin. (4), se adaugă 2 alineate, alineatele (5) și (6), și vor avea următorul cuprins:

”(5) Atât pe durata stării de urgență, cât și după încetarea acesteia, pe toată durata anului universitar 2019-2020 și a anului universitar 2020-2021, se interzice majorarea oricăror taxe universitare.

(6) Atât pe durata stării de urgență, cât și după încetarea acesteia, pe toată durata anului universitar 2019-2020 și a anului universitar 2020-2021, se interzice indexarea oricăror taxe universitare cu rata inflației." - se arată în articolul unic al propunerii legislative.

Iniţiatorul propunerea aminteşte, în expunerea de motive, că în contextul pandemiei de coronavirus şi al stării de urgenţă, "mai multe instituții de învățământ superior din România, dintre care cea mai puternic remarcată fiind Universitatea din București, au demarat proceduri interne de majorare a taxelor universitare pentru studenți în plină pandemie globală de coronavirus."

"Săptămâna trecută, Facultatea de Drept a Universității din București a propus majorarea taxelor pentru studenți astfel:

a. Licență: 5450 RON /student /an

b. Master 10900 RON/student /an

c. Doctorat 22400RON /student/an

Propunerea a picat la vot în Senatul Universității din București, dar același Senat a adoptat indexarea tuturor taxelor cu rata inflației (3,8%) pentru studenții actuali.

Ulterior, Facultatea de Drept a Universității din București a venit cu noi propuneri de majorare a taxelor universitare pentru anul universitar 2020-2021, astfel:

a) de la 3500 la 4500 de lei (LICENȚĂ)

b) de la 3800 la 5000 de lei (MASTER)

c) de la 6500 la 7500 de lei (DOCTORAT)

Universitățile invocă, pentru majorarea taxelor universitare, subfinanțarea învățământului superior, salariile mici ale cadrelor didactice sau lipsa resurselor financiare pentru reabilitarea bazei materiale.

Amintim că Ministerul Educaţiei, prin finanțarea complementară, finanțează învățământul superior prin:

a) subvenţii pentru cazare şi masă;

b) fonduri alocate pe bază de priorităţi şi norme specifice pentru dotări şi alte cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale;

c) fonduri alocate pe baze competiţionale pentru cercetarea ştiinţifică universitară.

Parlamentul României, prin Legea nr. 53/2017, a majorat substanțial salariile personalului didactic, un salariu de profesor universitar depășind 10.000 lei.

De asemenea, amintim că Guvernul, prin OUG nr. 2/2017, a majorat cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse și protecție socială a studenților la 201 lei/lună/pe perioada derulării activităților didactice/studenți de la învățământul cu frecvență, fără taxă de studii.

Pe lângă contribuția majoritară pe care statul o are în finanțarea învățământului superior public, universitățile, în baza autonomiei financiare de care se bucură conform art. 32 din Constituția României, au dreptul și obligația continuă de a-și obține resurse financiare extrabugetare care să susțină o independență financiară și un învățământ de calitate.

Această independență financiară trebuie să fie rezultatul unui management universitar inteligent, care să capteze mai multe surse de finanțare, nu doar veniturile obținute din majorările taxelor studenților. Chiar și așa, majorarea taxelor studenților într-o perioadă de criză pandemică globală reprezintă un act de cinism și este contrar valorilor de solidaritate și echitate pe care se bazează fondarea statului român și funcționarea serviciilor publice.

În contextul pandemiei actuale, se pune tot mai serios problema apariției unei crize economice și financiare, cu impact implicit și asupra bugetelor familiilor studenților români. În această lumină, există riscul real ca foarte multe familii să nu-și mai poată susține copiii la facultate chiar și în condițiile de taxe actuale. Cu atât mai puțin vor avea resursele necesare să-și susțină copiii în condițiile majorării taxelor universitare în această perioadă.

România se confruntă în prezent nu numai cu riscul real al extinderii coronavirusului și al apariției unei crize economice, dar și cu riscul iminent și implicit al abandonului școlar în mediul universitar.

Universitățile sunt pe cale să genereze nu doar o criză educațională, ci și una socială și umanitară, prin privarea mai multor generații de tineri la o educație publică.

Universitățile au resursele necesare continuării actului educațional în condiții performanțe și au, de asemenea, libertatea totală de a accesa finanțări nerambursabile din fonduri naționale și europene, credite bancare, împrumuturi sau înființarea de societăți comerciale aducătoare de profit în vederea autofinanțării din surse extrabugetare. Punerea poverii financiare pe umerele studenților nu este doar un act de cinism, ci și o condamnare a acestora la abandon școlar", mai precizează deputaţul Ioan Dîrzu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.