Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veşti excelente de la Bursa de Valori Bucureşti: Pe primul loc în lume!

bvb

România se află pe primul loc în lume cu un dividend de 7-8% acordat la investițiile pe bursă, devansând Kuweit și Bahrain, susține Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București (BVB).

"Sunt case de cercetare care susțin că România are cel mare dividend din lume, 7-8%, pe locul 2 fiind Kuweit, iar pe trei Bahrain. Cred că sunt singurele date economice în care noi depășim aceste țări pentru niște companii care activează în zona utilităților, energie și bănci. Acest lucru înseamnă că, dacă prețul acțiunilor scade cu 5%, dividendul totuși acoperă scăderea acestui preț al acțiunilor, pentru că se pot pierde niște bani — este o investiție, nu un depozit — dar în general se pot câștiga. Oamenii în general pot risca o parte din bani, dar asta înseamnă să nu pui toate ouăle în același coș. Nici să nu le pui pe toate în acțiuni și nici pe toate în depozite bancare, ci cât mai diversificat. Depozitele bancare sunt foarte sigure, dar dobânda o știm cât este pentru că și inflația este foarte mică, dar pe de altă parte dacă vrem să riscăm am putea să câștigăm mai mult", a declarat, duminică, pentru AGERPRES, președintele BVB.

Vezi şi: Ponta îi taxează pe Iohannis şi Grindeanu: 'Ce stupid, ce Ghinion!'

Acesta a precizat că investitorii pe piața de capital și-au dublat investițiile în euro, în cinci ani, randamentul brut fiind de 97%.

"Puțini români știu că în 5 ani de zile, în echivalent euro, s-au dublat investițiile pe bursă, până în decembrie 2016. De exemplu, cei care au investit 100 euro la 1 ianuarie 2012, până în decembrie 2016 aproape și-au dublat investiția, ceea ce este foarte mult. Practic, indicele principal este peste nivelul de dinainte de criză, dacă mai adăugăm și dividendele... Față de un apartament cumpărat în 2008 investiția pe bursă a fost mult mai rentabilă în această perioadă dificilă plus că este mai lichidă, oricând o poți vinde. Se pare că real estate-ul revine pe val, numai că nici bursa nu trebuie ocolită. Investițiile pe bursă înainte de criză și, în prezent, au fost mai bune decât cele în real estate", a subliniat Anghel.

Șeful BVB a menționat că, din punct de vedere al randamentului pentru investitori, România s-a clasat, în perioada 2012 — 2016, pe locul doi, cu un procentaj de 97% în euro, depășind Germania, dar și alte țări dezvoltate.

"Polonia, considerată o țară cu o piață de capital mult mai dezvoltată, a avut un randament sub 20%. România, în ultimii 5 ani 2012 — 1216, în fiecare an a fost pe pozitiv, nu a fost niciun an cu randament total incluzând devidende negative. Anul acesta este un an excepțional, discutăm de o creștere undeva de 15% a prețului acțiunilor de la începutul anului. Un an excepțional ca randament pentru investitori. Evident, discutăm de niște investiții care implică un grad de risc, dar oamenii trebuie să fie informați, iar un broker poate să facă o serie de recomandări. De aceea, cei care vin aici ("Banii Tăi Expo" n.r.) și nu știu cum să selecteze o companie pot să investească în unități de fond, iar banii sunt gestionați de un profesionist — repet, doar o parte din bani — sau într-un fond de pensii private pilon III, care e facultativ, iar statul dă acea deductibilitate fiscală", a completat reprezentantul bursei.

Vezi şi: Victorie a la Pirus pentru Nicușor Dan. Tabăra pro-Cioloș preia conducerea USR

În opinia lui Lucian Anghel, listarea Digi a fost un succes, iar pe 16 mai va începe tranzacționarea acțiunilor. În plus, președintele BVB susține că, în următoarele 12 — 18 luni, o să mai apară noi companii pe bursă.

"Iată că avem și companii din sănătate, din telecomunicații, nu doar utilități și energie. Aria se diversifică ceea ce este un lucru extraordinar. Am remarcat după listarea MedLife că tot mai mulți antreprenori își arată interesul și vor să aibă acces la informații și să afle ce ar putea să facă piața de capital pentru ei, fie că discutăm de listări sau de obligațiuni. Sper să găsim brokeri suficienți de dornici să se implice în finalizarea unor astfel de acțiuni IPO sau emitere de obligațiuni pentru că există interes. Cred că, în următoarele 12-18 luni, o să mai vedem noi companii care o să vină la bursă", a adăugat președintele BVB.

Nu în ultimul rând, Anghel a menționat proiectul "Made in Romania", în cadrul căruia au fost selectate 15 companii românești cu potențial și care ar putea să își crească valoarea și să devină lideri regionali prin listarea la bursă.

"Un alt proiect este "Made in Romania". Am selectat 50 de companii din peste 150 și apoi 15 finaliste care au potențial de a deveni lideri în țară și, de ce nu, lideri regionali, și care ar putea să folosească în timp unul dintre instrumentele bursei gen bonduri. Un exemplu ar fi CrisTim (producător de mezeluri n.r.) un super brand, Autonom pe partea de leasing, Irum — tractoare românești. Puțin știu acest lucru, avem companii care folosesc apă minerală în tratamente medicale și deja sunt prezenți în piețe dezvoltate. Avem companii românești de care nu știm că sunt atât de performante și care prin acces la capital ar putea să devină și mai mari", a menționat Lucian Anghel.

Acesta a spus că, la evenimentele organizate de Bursa de Valori București (BVB), sub umbrela Zilei Naționale a Investițiilor, Depozitarul Central poate oferi informații despre acțiunile primite odată cu privatizarea în masă.

"Sunt milioane de români care au în dulap sute de milioane de euro de care nu știu, moștenite de la părinți, bunici, sunt niște acțiuni multe din ele foarte valoroase, acțiuni care nu s-au făcut nicio tranzacție în ultimii 20 de ani pe bursă. Aici ei pot veni să afle", a subliniat Lucian Anghel.

Bursa de Valori București (BVB) organizează duminică și luni, sub titulatura de Ziua Națională a Investițiilor, singurul târg de servicii financiare și educație din țară "Banii Tăi Expo", pe terasa Promenada Mall din București.

BVB și partenerii săi din sectorul financiar au lansat o serie de oferte pentru a încuraja românii să investească pe piața de capital. În funcție de specific, suma minimă care poate fi investită în cumpărarea unei unități de fond la un fond de investiții este de 50 de lei, iar pe segmentul de acțiuni sunt oferte prin care investitorilor nu le este impusă o sumă minimă obligatorie.

De exemplu, unul dintre brokeri, Tradeville, nu solicită o sumă minimă pentru cei care vor să deschidă un cont de tranzacționare și să cumpere acțiuni la bursă, oferta fiind valabilă în perioada 15 mai — 15 iunie 2017. Tot în această perioadă, Tradeville nu condiționează existența unei sume minime pentru cei care vor să investească în ETF BET Tradeville, un instrument financiar care oferă investitorilor expunerea pe bursa românească prin replicarea indicelui BET.

Tot în cadrul evenimentului, pentru cumpărarea unei unități într-un fond de investiții, oferta OTP Asset Management începe de la o sumă minimă de 50 de lei și este valabilă în perioada 15 mai — 30 iunie 2017.

Depozitarul Central, parte a Grupului BVB, va oferi solicitanților extrase de cont gratuite în perioada 15 — 16 mai pentru a afla dacă dețin acțiuni la societățile listate la BVB. Mai mult, cei care doresc să primească dividendele direct în contul bancar își pot înscrie gratuit contul în baza de date a Depozitarului Central în perioada menționată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.