Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești importante de la cercetătorii japonezi: Legătura dintre spălatul pe dinți și riscul de demență

smiledentalclinic
spalat pe dinti

O nouă cercetare publicată în revista Neurology sugerează că periajul dinților stimulează creierul - contribuind la reducerea riscului de demență.

Studiul a constatat că persoanele cu o bună igienă dentară aveau mai mulți neuroni în hipocampus; hipocampul joacă un rol în memorie.

Bolile gingivale și pierderea dinților au fost legate de mai puțină materie cenușie și de declinul sănătății mentale.

Aceste constatări au implicații clinice, deoarece vizitele regulate la dentist pot ajuta la prevenirea Alzheimer, au subliniat oamenii de știință.

Autorul principal al studiului, Dr. Satoshi Yamaguchi, de la Universitatea Tohoku din Japonia, a declarat: "Pierderea dinților și boala gingivală, care este o inflamație a țesutului din jurul dinților care poate cauza contracția gingiilor și slăbirea dinților, sunt foarte frecvente", a relatat SWNS, serviciul de știri britanic, cu privire la aceste descoperiri."Așa că evaluarea unei potențiale legături cu demența este incredibil de importantă", a mai spus el.

"Studiul nostru a constatat că aceste afecțiuni pot juca un rol în sănătatea zonei creierului care controlează gândirea și memoria - oferindu-le oamenilor un alt motiv pentru a avea mai multă grijă de dinții lor."

Mestecatul stimulează fluxul de sânge și oxigen către cap - menținând creierul sănătos. Pierderea dinților poate duce, de asemenea, la o alimentație nesănătoasă.

În cazul celor cu afecțiuni gingivale ușoare, mai puțini dinți au fost asociați cu o rată mai rapidă de contracție a creierului în hipocampul stâng.

Boala gingivală este cauzată de inflamarea țesuturilor care susțin dinții. Aceasta afectează aproximativ unul din șapte adulți.

Studiul a implicat 172 de participanți japonezi a căror vârstă medie era de 67 de ani; aceștia nu aveau probleme de memorie la început.

În cazul celor cu afecțiuni gingivale ușoare, numărul mai mic de dinți a fost asociat cu o rată mai rapidă de contracție a creierului în hipocampul stâng - cheie pentru memorarea cuvintelor și a limbajului.

Același fenomen a fost identificat și la cei cu boli gingivale severe și mai mulți dinți.

Dr. Yamaguchi a declarat: "Aceste rezultate evidențiază importanța păstrării sănătății dinților și nu doar a păstrării dinților. Constatările sugerează că păstrarea dinților cu boli gingivale severe este asociată cu o pierdere de creier".

El a mai spus: "Controlul progresiei bolii gingivale prin vizite regulate la dentist este crucial, iar dinții cu boli gingivale severe pot necesita extracție și înlocuire cu dispozitive protetice adecvate."

În cazul afecțiunilor gingivale ușoare și severe, un dinte în minus sau în plus a fost echivalent cu aproape un an și, respectiv, 1,3 ani de îmbătrânire a creierului, a notat studiul.

Participanții au fost supuși unor examene dentare și unor teste de memorie. De asemenea, au făcut scanări cerebrale pentru a măsura volumul hipocampusului la începutul studiului - și din nou patru ani mai târziu, după cum a relatat SWNS despre rezultate.

Pentru fiecare participant, cercetătorii au numărat numărul de dinți și au verificat dacă există boli ale gingiilor prin examinarea adâncimii de sondare parodontală, o măsurătoare a țesutului gingival. Citirile sănătoase sunt de la unu la trei milimetri.

Boala gingivală ușoară implică adâncimi de sondare de trei sau patru milimetri în mai multe zone, iar boala gingivală severă de cinci sau șase milimetri, precum și mai multă pierdere osoasă.

Aceasta poate provoca slăbirea dinților și, în cele din urmă, căderea lor.

Sunt necesare mai multe studii

Dr. Yamaguchi a declarat că sunt necesare studii viitoare cu grupuri mai mari de persoane.

Anul trecut, un studiu internațional efectuat pe mai mult de un milion de persoane a constatat că cei cu o igienă dentară precară aveau cu 21% mai multe șanse de a dezvolta Alzheimer.

Studii anterioare au legat bolile gingivale de diabet și de bolile cardiovasculare. Aceasta poate duce chiar și la o inflamație sistemică cronică.

Noul studiu nu arată o legătură de cauzalitate între bolile gingivale sau pierderea dinților și boala Alzheimer, ci doar o asociere.

În prezent, peste 55 de milioane de persoane suferă de demență la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 60% dintre acestea trăind în țările cu venituri mici și medii. În fiecare an, se înregistrează aproape 10 milioane de cazuri noi.

Demența este rezultatul unei varietăți de boli și leziuni care afectează creierul, mai notează OMS pe site-ul său.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență și poate contribui la 60-70% din cazuri.

Demența este în acest moment a șaptea cauză principală de deces și una dintre cauzele majore de handicap și dependență în rândul persoanelor în vârstă la nivel mondial, precizează OMS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.