Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Index de Ziua Îndrăgostiților: Ciocolata nu e la fel de dulce anul acesta. Care este cadoul 'cel mai avantajos'

europafm.ro
ziua indragostitilor

Poate că dragostea plutește în aer, dar anul acesta, pentru consumatorii din UE, inclusiv din România, dragostea vine cu un preț ridicat, iar inflația pune în pericol posibilitatea de a-și permite sărbătorile romantice. Potrivit Indexului de Ziua Îndrăgostiților realizat de rețeaua de investiții sociale eToro, o bijuterie din argint este cadoul "cel mai avantajos" pe care îl puteți alege, prețurile argintului crescând cu doar 3% față de 2021. Dacă optează pentru aur, consumatorii trebuie să fie pregătiți să plătească un preț cu 13% mai mare față de acum doi ani.

Indicele analizează produsele esențiale de Ziua Îndrăgostiților, precum bijuteriile, bomboanele și o cină care include carne, analizând prețurile mărfurilor: aur, argint, cacao, zahăr, carne de vită și pui. Valoarea cumulată a celor șase produse de bază a crescut cu 23% în ultimii doi ani, mai mult decât creșterea de 16,2% a inflației generale a prețurilor de consum din UE înregistrată în același interval de timp și mai mult decât creșterea de aproape 19% a inflației din România din aceeași perioadă.

Dacă planul este o cină în oraș, acesta va fi cadoul care cântărește cel mai greu asupra portofelelor consumatorilor în comparație cu Valentine's Day din alți ani, în condițiile în care prețul proxy al proteinelor din carnea de vită și de pui a crescut cu 33% din 2021 încoace, în timp ce producătorii, restaurantele și gospodăriile resimt și ele presiunea facturilor la utilități. Mai puțin dur pentru portofel dar tot cu un cost mai mare, o cutie de ciocolată nu va fi o afacere la fel de bună, cu produse de bază precum cacaua și zahărul al căror preț a crescut în medie cu 29%.

Ben Laidler, strategul piețelor globale de la eToro, a comentat: "Veștile proaste continuă să vină pentru consumatorii europeni care se luptă deja cu creșterile dobânzilor și cu creșterea costurilor energiei. Romanticii Europei vor resimți întregul impact al inflației în timpul sărbătorii de Ziua Îndrăgostiților, cu bijuterii, ciocolată și cine în oraș care vor avea un preț mai mare. În ciuda faptului că majorarea prețurilor la mărfurile de Ziua Îndrăgostiților este mai mică decât creșterea de 31% a prețurilor(2) mărfurilor fungibile la nivel general, nu putem spune că "dragostea nu costă nimic".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.