Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești proaste pentru Ungaria, imediat după alegeri: Comisia Europeană anunță că apelează la mecanismul de stopare a fondurilor

johannes hahn

Alegerile au trecut în Ungaria, dar neînțelegerile cu cea mai înaltă autoritate a UE de la Bruxelles nu au fost rezolvate indiferent de rezultatele alegerilor - dimpotrivă. După ce, în februarie, Curtea Europeană de Justiție a respins plângerile Ungariei și Poloniei împotriva mecanismului statului de drept, Comisia Europeană poate iniția proceduri împotriva statelor membre, ceea ce ar putea însemna, în cele din urmă, reducerea finanțării. Condiția prealabilă este ca o țară să folosească în mod abuziv banii UE pentru a încălca principiile statului de drept.

Parlamentul European face presiuni de mult timp pentru a se aplica mecanismul în cazul Poloniei și Ungariei și chiar a dat în judecată Comisia în acest sens. Până acum nu s-a întâmplat nimic.

Într-un interviu acordat publicației Tiroler Tagezeitung, comisarul responsabil pentru buget, Johannes Hahn, a anunțat că va acționa în Ungaria și va pune în mișcare mecanismul - din cauza suspiciunilor de corupție și a problemelor cu achizițiile publice.

Hahn respinge categoric speculațiile conform cărora sprijinul activ al Poloniei pentru refugiații ucraineni ar putea determina o reticență din partea Comisiei Europene. Acestea sunt două lucruri diferite, după cum subliniază în mod repetat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, spune Hahn: „Performanța Poloniei în ceea ce privește primirea de refugiați ucraineni în special trebuie recunoscută fără rezerve, dar acest lucru nu poate însemna că i se dă carte albă în ceea ce privește statul de drept.”

Cu toate acestea, Polonia nu primește oricum întreaga sumă de fonduri la care are dreptul de la bugetul UE, deoarece nu a pus în aplicare hotărârile Curții Europene de Justiție. Mai exact, Polonia ar fi trebuit să închidă o mină de lignit la granița cu Republica Cehă, dar nu a făcut acest lucru. Polonia nu a plătit amenzile care au devenit astfel exigibile (500.000 de euro pe zi), iar datoriile acumulate în acest fel sunt deduse din fondurile UE ale Poloniei. Deși Varșovia a ajuns între timp la un acord cu Praga, amenzile suportate până în acel moment vor trebui plătite în continuare, potrivit lui Hahn.

În octombrie, CEJ a impus, de asemenea, o penalitate de un milion de euro pe zi, deoarece Polonia a refuzat să dizolve controversata cameră disciplinară pentru pedepsirea judecătorilor.

De asemenea, Comisia Europeană continuă să blocheze fondurile din fondul de reconstrucție Corona "Next Generation EU" pentru Polonia și Ungaria - tot din cauza îndoielilor privind utilizarea lor în conformitate cu statul de drept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.