Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești sumbre din partea cercetătorilor despre gaura din stratul de ozon

Getty Images
strat de ozon

Un studiu recent indică că recuperarea găurii din stratul de ozon nu progresează așa cum s-a crezut anterior. Cercetătorii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au analizat variațiile zilnice și lunare ale găurii de ozon între 2004 și 2022, concluzionând că aceasta a înregistrat dimensiuni neobișnuit de extinse în ultimii patru ani.

În plus, gaura conține acum mai puțin gaz de ozon în centrul său, comparativ cu acum 19 ani. Acest lucru indică faptul că gaura nu este doar mai mare, ci și mai adâncă în cea mai mare parte a sezonului de primăvară.

Cu toate acestea, unii oameni de știință din domeniu sunt sceptici cu privire la aceste constatări și cred în continuare că recuperarea găurii de ozon este promițătoare. Dimensiunea găurii de ozon variază în funcție de anotimp și de la an la an, ceea ce face dificilă măsurarea exactă a acesteia.

Stratul de ozon este o regiune din stratosfera Pământului care absoarbe razele ultraviolete dăunătoare de la Soare.

În anii 1970 și 1980, oamenii de știință au descoperit o gaură în stratul de ozon de deasupra Antarcticii, cauzată de substanțe chimice fabricate de om, cunoscute sub numele de clorofluorocarburi (CFC). Dimensiunea găurii fluctuează din august până în octombrie, crescând până la jumătatea lunii octombrie, când temperaturile cresc și vortexul polar slăbește, scrie incredibila.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.