Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vice al PSRO: Acest organism e cel mai mare ATAC la democrația României

mugur isarescu

Infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala nu este văzută cu ochi buni de mulți dintre politicieni. Mugur Isărescu ar urma să fie șef al acestui organism, ceea ce l-ar transforma și în feș peste guvern.

Radu Golban, vicepreședinte al PSRO, partidul înființat de Mircea Geoană și aliat al PNL, e de părere că acest Comitet e cel mai mare atac la democrația României.

”Infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala este unul dintre cele mai mari atacuri la democratia Romaniei, incalca principiile constitutionale de separare a puterilor in stat si creeaza cadrul necesar pentru ca economia tarii noastre sa fie dictata intr-un mod militarizat de doar noua oameni ale caror decizii devin obligatorii pentru institutiile statului. Noua oameni care nu pot fi trasi la raspundere de nicio institutie democratica.

Prin infiintarea Comitetului se pune, de fapt, toata macroeconomia tarii in mana unui singur om, care conduce alti noua oameni. Acest singur om (care, intamplator sau nu, este guvernatorul BNR) poate sa spuna, dupa infiintarea Comitetului, ca in calitate de guvernator al BNR a fost obligat sa faca ceea ce a decis tot el, dar in calitate de presedinte al Comitetului. Nici presedintele Comitetului, nici ceilalti opt membri nu pot fi trasi la raspundere de nicio institutie ai carei membri au fost alesi democratic. Iar asta inseamna ca, daca din functiile pe care le ocupa in BNR, ASF sau Guvern se tem sa ia vreo decizie pentru ca ar putea fi trasi la raspundere, din functiile pe care le vor avea in Comitet pot sa isi dea singuri ordine si tot ei sa execute, fara sa fie vreodata intrebati in legatura cu ce au facut. Tot acest Comitet creaza premisa ca Romania va fi condusa de guvernatorul Bancii Nationale, institutie care risca sa se indeparteze si mai mult de profilul apolitic al bancilor nationale din alte state.

CITEȘTE CONTINUAREA AICI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.