Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viceamiral:Exerciţiile NATO, pe Marea Neagră, ale ţărilor riverane nu au caracter provocator

NATO

Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN) Române, viceamiral dr. Alexandru Mîrşu, a declarat luni, la Constanţa, în cadrul festivităţii de deschidere a exerciţiului multinaţional 'Poseidon 2017', că exerciţiile desfăşurate pe Marea Neagră, cu forţe sau structuri din cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi ale statelor riverane, urmăresc colaborarea deschisă pentru asigurarea unor căi de navigaţie sigure şi nu au un caracter provocator sau ofensator.

Potrivit Şefului SMFN, 'Poseidon' a debutat în anul 2015, ca un exerciţiu naval bilateral româno-bulgar, găzduit alternativ de cele două state, în apele teritoriale naţionale şi internaţionale ale Mării Negre, iar anul acesta, la ce-a de-a patra ediţie, a căpătat un aspect multinaţional, prin participarea Grupării navale NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2), alături de unităţile navale ale celor două marine naţionale. Întreaga aplicaţie de tip LIVEX este condusă de Centrul de Coordonare a Exerciţiilor în Marea Neagră, găzduit de Comandamentul Flotei. "Poseidon 2017 este un exerciţiu bilateral anual româno-bulgar, desfăşurat cu participarea unor forţe navale şi terestre prin care exersăm tactici, tehnici şi proceduri standard NATO, pentru creşterea interoperabilităţii. Pentru ediţia din acest an a exerciţiului, ce se desfăşoară în compania SNMCMG-2, planificatorii au prevăzut antrenamente în cadrul unor secvenţe specifice ce au în vedere asigurarea securităţii în aceste ape, manifestarea solidarităţii în cadrul Alianţei, menţinerea libertăţii de navigaţie în zonă. Provocările de securitate sunt semnificative iar noi ne unim eforturile pentru păstrarea zonei în siguranţă (...) Exerciţiile NATO, pe Marea Neagră, ale ţărilor riverane nu au caracter provocator sau ofensator. Sunt complexe, au un mesaj de prietenie şi urmăresc creşterea interoperabilităţii", a afirmat viceamiralul Mîrşu.

Şeful SMFN a mai menţionat că, după recent încheiatul exerciţiu major Sea Shields 17, în cadrul căruia au fost exersate tehnicile şi tacticile luptei navale de suprafaţă şi sub apă, Poseidon 2017 se axează pe lupta antimină şi descoperirea şi neutralizarea pericolelor subacvatice.

Potrivit organizatorilor, la exerciţiul multinaţional Poseidon 2017 iau parte peste 1.500 militari din şapte ţări membre NATO. La secvenţele de luptă din apele teritoriale româneşti şi internaţionale ale Mării Negre participă, în perioada 5- 13 martie, nave militare din şapte ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, două echipe de scafandri specializaţi în descoperirea şi neutralizarea pericolelor subacvatice (EOD), din România şi Turcia, şi doi ofiţeri de stat major din Bulgaria şi Turcia, integraţi în Centrul de Coordonare a Exerciţiilor în Marea Neagră. Centrul de Coordonare a Exerciţiilor în Marea Neagră va conduce exerciţiul la care vor participa 17 nave militare, un elicopter Puma Naval şi două ambarcaţiuni rapide pentru scafandri. Tehnica folosită va fi complexă, pentru a crea mediul de luptă, astfel că la aplicaţie se vor alătura pe parcurs două avioane MiG 21 LanceR şi o navă a Gărzii de Coastă.

Obiectivul principal al acestui exerciţiu este de a creşte nivelul de interoperabilitate între forţele participante, în domeniul luptei antimină, şi de a desfăşura evaluarea şi certificarea naţională a forţelor ce vor face parte din Forţa de Răspuns Întrunită a NATO (eNRF) pentru anul 2018. Poseidon 2017, organizat de Forţele Navale Române, aduce la Constanţa, pentru a doua oară în acest an, Gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2). Forţele Navale Române participă cu dragoarele maritime Locotenent Lupu Dinescu şi Sublocotenent Alexandru Axente, corveta Contraamiral Eustaţiu Sebastian, navele maritime pentru scafandri Grigore Antipa şi Venus, remorcherele maritime Grozavul, Vârtosul, Voinicul şi Vânjosul, nava maritimă hidrografică Căpitan comandor Alexandru Cătuneanu şi un elicopter Puma Naval, conform Agerpres.

SNMCMG-2 este prezentă, la Constanţa, cu patru nave: nava de suport logistic ORP K.X. Czernicki (Polonia), nava comandant a Grupării, şi vânătoarele de mine ESPS Duero (Spania), TCG Alanya (Turcia), FGS Rotweill (Germania). De asemenea, la exerciţiu va mai participa şi vânătorul de mine HS Evropi (Grecia), dragorul maritim BGS Priboy (Bulgaria) şi vânătorul de mine TCG Anamur (Turcia). Din SNMCMG-2 face parte, în perioada 4-24 martie, şi Dragorul Maritim (DM30) Sublocotenent Alexandru Axente. Forţele Aeriene Române vor participa, la exerciţiu, cu două a aeronave MIG 21 LanceR, de la Baza 86 Aeriană Borcea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.