Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreședinte al CE: Acordul cu România a deraiat

ue

Miniștrii europeni de Finanțe s-au reunit, ieri, la Bruxelles, și, potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, există îngrijorări în legătură cu situația din România.

„Cât privește situația României, care sunt îngrijorările noastre în ceea ce privește programul, este deraiat. În timpul acordului precedent şi al acestuia, au fost realizate mari progrese, România are o creştere economică bună, deficitul bugetar se încadrează în limitele descrise de pactul fiscal (MTO) şi se implementează o serie de reforme structurale care îmbunătăţesc competitivitatea economiei României, astfel că există multe dezvoltări pozitive. Din păcate, vedem o abatere fiscală, Guvernul plănuiește reducerea TVA cu 5%, dar și alte reduceri de taxe. Estimăm că deficitul bugetar al României va ajunge la circa 3% din PIB. În această situaţie complicată, nu este un semnal foarte asigurător pentru pieţele financiare acest deficit care creşte foarte rapid. Am prezentat îngrijorările noastre autorităţilor, rămânem gata să discutăm în continuare în privinţa programului care expiră în septembrie. Încă recomandăm autorităţilor române să urmărească efectiv reformele necesare”, a spus Dombrovskis.

În schimb, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici era optimist, pe Facebook. „Astăzi (ieri), am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor: Acordul României cu FMI și CE continuă!”, a scris Teodorovici. Tot el a anunțat că România a primit acordul Comisiei Europene asupra Codului Fiscal, în cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN. Potrivit însă unor surse de la Palatul Cotroceni, miniștrii europeni de Finanțe, reuniți în cadrul ECOFIN, nu și-au dat încă acordul pe modificările la Codul Fiscal. Vom afla adevărul, cel mai probabil în cursul zilei de azi, când Klaus Iohannis se va întâlni la sediul BNR cu Mugur Isărescu. Aceleași surse de la Palatul Cotroceni ne-au precizat ca va fi o intervenție notabilă a președintelui Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.