Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreședinte al Comisiei de apărare explică de ce este nevoie de sistem anti-aerian

Raetchi

Vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Ovidiu Raețchi, face o analiză în care explică de ce este nevoie de alocarea a 2% din PIB pentru apărare, dar și care este rolul scutului antirachetă.

Discuția aplicată despre modernizarea Armatei Române, implicând sume și armamentul vizat, durează de cel puțin doi ani. A existat o dezbatere publică națională. A fost semnat un acord al tuturor partidelor parlamentare pentru 2% din PIB la Apărare, după consultări la Cotroceni. A fost votat în Parlament, în Comisiile reunite pentru Apărare, în unanimitate, de către toate partidele, un Memorandum vizând achiziționarea de tehnică modernă. În ciuda acestui fapt, în ciuda caracterului public al acestor discuții, apar acum, uneori în mod legitim, alteori în urma unor acțiuni vizibile de propaganda, întrebări și mirări vizând achizitionarea unui sistem sol-aer anti-aerian și anti-racheta. Pentru cei bine intenționați și care vor să înțeleagă ce se întâmplă, iată răspunsul pentru unele întrebări frecvente:

1. De ce luăm un sistem atât de sofisticat și nu ne ocupam de achiziții mai simple și mai urgente?

Programul de modernizare implică achiziții care acoperă multe necesități: avioane, nave, transportoare s.a. Ideea că începem cu sistemul anti-aerian este greșită.

În cadrul Armatei moderne, asigurarea spațiului aerian împotriva unor atacuri (inclusiv cu racheta) este însă elementul prioritar. Scutul de la Deveselu, oferit de aliații noștri, acoperă doar parțial aceasta necesitate. Dar avem și noi responsabilități.

2. De ce cheltuim bani pe apărare, în loc să-i dăm la sănătate sau educație?

Pentru a avea un sistem de învățământ sau un sistem medical, ai nevoie, in primul rand, de o țară. O țară sigură, întreagă, neafectată de război. Ucraina nu mai este o astfel de țară, pentru că nu a avut capacitatea de a se apăra în urmă cu doar câțiva ani. România nu a fost o astfel de țară la începutul celui de-al doilea război mondial, pierzând fără luptă o jumătate din teritoriu pentru că nu se putea apăra.

3. Nu e suficient că ne apără NATO?

Nu. Până când forțe suficiente NATO ar ajunge in România, cu toate implicațiile logistice și de transport, trebuie sa ne descurcăm puțin si singuri. Măcar câteva ore, care sunt esențiale.

4. Ce ne-a apucat tocmai acum?

Nu ne-a apucat acum. Discuțiile despre o tehnica performantă de luptă au început în toată zona (vezi Polonia) după invadarea Ucrainei. În toată această perioadă, programele de înzestrare au fost dezbătute de specialiști și votate in Parlament.

5. La sume atât de mari nu exista pericolul corupției și "comisioanelor"?

Există în acest moment o anumită concurență între companii pentru livrarea diferitelor tehnologii militare către România. Dar este greu de crezut că se vor încălca limitele legii, în condițiile în care aceste contracte sunt supervizate de CSAT (și, foarte probabil, vegheate de serviciile de informații sau DNA). În schimb, este sigur că există forțe care își doresc o Românie vulnerabilă și care vor ca modernizarea sa eșueze. Din acest motiv, veți vedea in această perioada un anumit message-box anti-achiziții pe rețele de socializare: "comisioane grase", "corupție", "devalizarea bugetului". Pot fi, desigur, opinii oneste, dar luați în calcul și interesele propagandei.

6. Nu sunt, totuși, prea multi bani pentru Armată?

Nu. Dincolo de beneficiul de securitate, o parte din bani se recuperează. Partenerii noștri au investit și vor investi sume importante în modernizarea bazelor militare - iar acest lucru se răsfrânge asupra infrastructurii și comunităților locale. Unele elemente de armament vor fi produse sau întreținute in România, lucru care implica locuri de muncă, taxe s.a.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.