Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreședinte Comisia juridică: România poate genera schimbarea

europa

Oana Florea, vicepreședinte în Comisia juridică, transmite printr-un comunicat de presă, remis STIRIPESURSE.RO, că „Europa trebuie să revină la origini, o Europă a națiunilor”, iar „România poate genera schimbarea”.

Exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE în primul semestru din 2019 este cel mai important proiect de țară, după integrarea în Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2007. Contextul politic european nu este însă unul prea favorabil.

Generația de Aur și-a ales FAVORITUL: Nume-BOMBĂ pentru șefia fotbalului românesc

România preia Președinția Consiliului Uniunii Europene în condițiile în care tot mai mulți populiști ajung în finale electorale, având ca principal mesaj ieșirea din UE. Chiar dacă nu s-a ajuns la EXIT decât în Marea Britanie este clar că ceva nu funcționează la nivelul Uniunii Europene.

Principiul subsidiarității, consacrat formal de Tratatul de la Maastricht, apoi introdus în Tratatul privind Uniunea Europeană, definește condițiile în care Uniunea are prioritate de acțiune în raport cu statele membre. Din păcate, acest principiu de bază nu prea mai e aplicat. În schimb, avem de-a face la Bruxelles cu o hiperbirocratizare. Este nevoie de o revenire la origini, de o EUROPĂ A NAȚIUNILOR, nu de Statele Unite al Europei conduse de la Bruxelles. Soluția nu este în niciun caz o Europă cu mai multe viteze, ceea ce ar face să mărească diferențele, să genereze frustrări și să alimenteze mesajul populist.

Citește și: Ion Țiriac, lovitură grea pentru Simona Halep

România, prin preluarea Președinției Consiliului UE, poate și trebuie să genereze schimbarea la nivel european. Pentru asta este nevoie de o strategie de țară și de o prioritizare a anumitor teme. România va conduce peste 1.000 de reuniuni ale Consiliului, iar miniștrii și europarlamentarii români vor avea numeroase întâlniri bilaterale la nivel înalt. Este important ca România să aibă oameni bine pregătiți pentru a face lobby la Bruxelles înainte de preluarea Președinției Consiliului UE, dar și în timpul acesteia.

2019 este vital și din perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, în urma cărora va rezulta o nouă Comisie Europeană, conform algoritmului de la scrutinul european, care va fi influențat și de ceea ce se va întâmpla în România la alegerile europarlamentare. Trendul politic ne arată o creștere a grupului naționaliștilor și cel al socialiștilor, dar și o scădere a grupului popularilor europeni la scrutinul din 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.