DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vicepreședintele Comisiei de contol a SRI, solicitare de urgență către Serviciu

daniel dragomir in comisia sri

Vicepreședintele Comisiei de control al SRI, Marian Cucșa, a afirmat că Serviciul Român de Informații trebuie să precizeze care au fost sumele cheltuite pe interceptări, în contextul în care fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a confirmat că o zi de filaj costa circa 3.000 de euro.

Citește și: Carmen Dan provoacă un CUTREMUR în MAI: controale la șefii din Poliție

"Datele care apar în spațiul public cu privire la interceptările efectuate de către Serviciul Român de Informații de-a lungul ultimilor 14 ani arată că țara noastră a devenit un adevărat tărâm al făgăduinței pentru serviciile de informații. Numărul impresionant de mandate de interceptare, precum și costul aparaturii pentru interceptare, de care beneficiază SRI, confirmă amploarea luată de fenomenul ascultărilor telefoanelor. Practic, există date care să indice faptul că românii au plătit din banii lor sute de milioane, dacă nu miliarde, de euro pentru a fi ascultați. Cu siguranță, românii au dreptul să știe cu exactitate la cât s-au ridicat cheltuielile pentru interceptări. Orice român se întreabă în aceste condiții dacă acești bani nu ar fi fost mai bine folosiți pentru obiective economice sau sociale care sunt mai importante, precum autostrăzi, școli sau spitale", a declarat duminică deputatul ALDE, Marian Cucșa.

Acesta a precizat că, la începutul anului, a apărut în spațiul public o analiză comparativă potrivit căreia bugetul alocat SRI a fost mai mare decât al altor servicii de informații din Italia, Germania, Franța sau Polonia.

"Așa cum arătau cei de la România Curată, în luna martie, într-o analiză comparativă între Serviciul Român de Informații și instituțiile similare din cele mai puternice 10 state din NATO, SRI are cel mai mare număr de angajați raportat la numărul de locuitori și cel mai mare buget ca pondere din bugetul național, reuşind să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franţa, Italia sau Polonia. (...) E normal ca în această situație să apară o serie de întrebări cu privire la modul în care SRI a acționat și sumele care au fost alocate de la bugetul de stat pentru ca românii să fie ascultați. Sunt întrebări firești, pentru că vedem că în România, prioritatea cheltuielilor bugetare a fost dată de interceptarea telefoanelor, adică de încălcarea drepturilor și libertăților românilor. De aceea, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de control asupra activității SRI solicit lămuriri de la conducerea serviciului. Consider că românii au dreptul să știe cum au fost folosiți banii lor și dacă le-au fost încălcate drepturile pe banii lor", a completat Cucșa.

Vicepreședintele Comisiei de control al SRI mai spune că nu se mai poate vorbi despre o justiție în adevăratul sens al cuvântului, dacă drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, ci despre un abuz al instituțiilor de forță.

"Justiția trebuie înfăptuită fără echivoc, dar totul trebuie făcut într-o logică democratică, de respect pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Nu există justiţie cu adevărat, dacă drepturile cetățeanului sunt încălcate și se permite instituirea abuzului ca practică obișnuită a instituțiilor de forță. Suntem în situația de-a dreptul ridicolă în care românii plătesc pentru a fi ascultați, pentru ca drepturile să le fie încălcate. Având în vedere numărul mare de interceptări, oamenii nu trebuie să trăiască cu impresia că statul de drept, instituţiile de forță oprimă cetăţenii, îi terorizează", a conchis Marian Cucșa.

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a confrmat, duminică, pe pagina sa de Facebook, că o zi de filaj la Serviciul Român de Informații (SRI) costă aproximativ 3.000 de euro, precizând că au fost cheltuite sume uriașe pentru ca românii să fie urmăriți.

Acesta a distribuit un articol al jurnalistului Răzvan Savaliuc, în care acesta precizează că, în ultimii 12 ani, peste 6 milioane de români, respectiv toată populația activă aflată în câmpul muncii, au fost ascultați, fiind cheltuite zeci de miliarde de euro pe interceptările și filajele SRI și, tot în articol, prezintă un document emis de DNA Oradea, din 2014, în care se arată că, într-un dosar, ponderea cea mai mare a cheltuielilor judiciare o reprezintă cele efectuate cu supravegherile operative care, potrivit Serviciului Român de Informații, sunt de până la 3.000 de euro/zi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.