Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul Paul Stănescu anunță o nouă tură rapidă în Parlament pentru un Cod: 'Luni trece prin Cameră, în octombrie intră în vigoare'

Inquam Photos / Octav Ganea
paul stanescu iccj

Vicepremierul Paul Stănescu a susţinut vineri, la Slatina, la întrunirea Filialei Judeţene a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), că în luna octombrie ar putea intra în vigoare Codul administrativ.

Stănescu şi-a exprimat convingerea că "anumite formaţiuni politice" vor contesta Codul administrativ, scrie agerpres.ro.

Citește și: Surpriza dezvăluită de ministrul Olguța Vasilescu! „Guvernul României a adoptat prin Ordonanță de Urgență dublarea acestor subvenții”

"Sigur luni va fi trecut şi prin Camera Deputaţilor, prin Senat a trecut, urmând ca să fie promulgat. (...) Am reuşit până la urmă să îl trecem prin Parlament, eu sunt convins 100% că luni va trece, urmând să meargă la promulgare. Sunt convins că va fi contestat de anumite formaţiuni politice. Speranţa mea e ca prin octombrie, poate sunt eu prea optimist, Codul administrativ să intre în vigoare, cod care reglementează poate nu în totalitate, dar cele mai multe lucruri, din ce înseamnă administraţia publică locală şi centrală", a spus vicepremierul.

El a exemplificat câteva dintre schimbările pe care le prevede Codul administrativ, referitoare la atestarea domeniului public, la primari, prefecţi, subprefecţi, conducerile deconcentratelor etc.

Citește și: Președintele României, în corzi! Campanie de strângere de semnături privind suspendarea lui Klaus Iohannis, după ce a refuzat să o revoce pe Kovesi

Astfel, atestarea domeniului public se va simplifica şi se va face la nivel local, cu o viză MDRAP.

"Numai un exemplu, atestarea domeniului public. Vreau să vă spun că, de când am mers la MDRAP, am sute de documente de atestare a domeniului public, sute, nu poţi să le faci faţă. E o aberaţie ca un minister să ştie mai bine - cineva de la Bucureşti - care este domeniul public al UAT-ului. Chiar e aberaţie. Şi am stabilit că fiecare consiliu local şi consiliu judeţean, scrie în cod, îşi face atestarea domeniului public cu o viză MDRAP, pentru că este vorba de foarte multe ministere implicate şi mai sunt şi câteva lucruri sensibile, unele aparţin de alte structuri, militarizate şi sigur că trebuie o viză şi de acolo, dar lucrurile se simplifică foarte mult", a explicat Stănescu.

Citește și: Te-ai întrebat vreodată câte E-uri au micii? Analiza care dă cărțile pe față

Vicepremierul a menţionat că primarii vor semna numai pentru oportunitate, iar pentru legalitate vor semna direcţii din subordine.

"La primar vorbim de oportunitate, de legalitate trebuie să semneze toţi ceilalţi care sunt în subordinea primarului, partea juridică - direcţia juridică ş.a.m.d.. Sunt oameni care semnează de legalitate, primarul semnează doar de oportunitate. Dacă primarul deleagă anumite atribuţii, va răspunde cel căruia i-a delegat atribuţiile respective, nu va răspunde tot primarul", a mai explicat Stănescu.

Citește și: EXCLUSIV! Documente oficiale! Ce se întâmplă cu cercetările privind presupusa faptă de luare de mită a unui important șef din Poliție

În privinţa prefecţilor, Paul Stănescu a precizat că aceştia vor fi asimilaţi cu secretarii de stat.

"Ne-am dat după deget ani de-a rândul că prefectul de fapt nu e politic, dar ştiţi, de fiecare dată când s-au schimbat guvernele, prefecţii s-au schimbat şi ei, pentru că prefectul este cel care face politica guvernului respectiv în teritoriu. Şi am decis ca prefectul să fie demnitar, împreună cu subprefectul, prefectul - secretar de stat, subprefectul să fie asimilat cu subsecretar de stat, mergând chiar până la deconcentrate, pentru că şi pe segmentele respective, cei de la deconcentrate, sigur, formula e mult mai complexă acolo, un fel de manager, ca să pună în aplicare pe segmentul respectiv politica guvernului care este în funcţie la acea dată", a punctat Paul Stănescu.

Citește și: ANAF atenționează: 16 iulie este termenul-limită de depunere a acestei declarații!

Stănescu a menţionat că speră ca întreg spectrul politic să susţină Codul administrativ iar preşedintele, care a fost primar mai multe mandate, să îl promulge.

"Codul administrativ are în jur de 680 de articole, reglementează şi domeniul proprietăţii, foarte multe lucruri. Sper ca să aibă sprijin din tot spectrul politic, ca el să treacă luni prin Camera Deputaţilor şi sper, la fel de repede, şi preşedintele, care a fost primar în multe mandate, să înţeleagă că trebuie să intre în vigoare cât mai repede, să pună în ordine tot ce înseamnă administraţie publică locală şi centrală", a conchis Paul Stănescu.

Citește și: Războiul dintre China și SUA ajunge la un nivel nemaiîntâlnit! Au intrat în vigoare tarifele „distrugătoare” ale americanilor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.